Brooddeeg invriezen

Brooddeeg invriezen

Brooddeeg invriezen is goed mogelijk voor alle soorten brooddeeg. Verdeel het deeg in porties en verpak elke portie in een luchtdichte diepvrieszak. Zo blijft het brooddeeg ongeveer 1 à 2 maanden houdbaar in de vriezer.

Brooddeeg invriezen: de geur van versgebakken brood

De geur van versgebakken brood is, net zoals de geur van verse appeltaart, een van de lekkerste etensgeuren die er bestaat. Om zelf brood te bakken heb je niet veel nodig: bloem, gist, water en een snufje zout. Je kunt ook kiezen voor verschillende soorten broodmix, waar je vaak alleen nog water aan hoeft toe te voegen. Zo kun je heerlijke, verschillende soorten broden bakken in je eigen oven of in een broodbakmachine.

Heb je geen zin om steeds weer deeg te moeten kneden, maar wil je wel graag vers brood? Een oplossing is dan brooddeeg invriezen! Zo hoef je ’s ochtends het deeg alleen nog maar in de oven  of broodbakmachine te plaatsen. De geur van versgebakken brood zal zich al snel in de keuken verspreiden!

Brooddeeg invriezen: wanneer de vriezer in?

Brooddeeg invriezen kan heel goed. Je laat brood meestal twee keer rijzen: de eerste keer als een bal deeg en de tweede keer nadat je het hebt gevormd tot bolletjes of broden. Om brood in te vriezen dien je eerst het deeg te maken, minstens één keer te laten rijzen en dan te verdelen in porties.

Brooddeeg invriezen: hoe verpakken?

Verpak de porties deeg in diepvrieszakjes en plaats deze in de vriezer. Zorg ervoor dat bij brooddeeg invriezen de vriezer constant op -18 graden Celsius staat. Zo kan het deeg snel en goed invriezen; hierdoor blijft het deeg langer vers en houdbaar.

Als je het deeg wilt gaan gebruiken, is het verstandig om het deeg een nacht te laten ontdooien in de koelkast in een kom onder een vochtige doek. Het is handig om de kom waarin het deeg ontdooit te bestrooien met wat bloem. Zo plakt het deeg niet vast aan de kom. Kneed het ontdooide deeg goed door, laat het eventueel voor de tweede keer rijzen en daarna kun je het gelijk afbakken.

Brooddeeg in vriezer: hoe lang houdbaar?

Brooddeeg kun je dus goed in de vriezer bewaren om later af te bakken. Zorg er wel voor dat je het deeg niet te lang laat liggen, aangezien je dan een sterke gistsmaak kunt krijgen. De maximale houdbaarheid van brooddeeg in de vriezer is ongeveer 1 à 2 maanden. Als je het langer laat liggen zal de kwaliteit merkbaar achteruitgaan.

Brooddeeg in koelkast bewaren

Het is ook mogelijk om te kiezen voor brooddeeg in koelkast bewaren. Het is hiervoor wel belangrijk om te weten dat het rijzen van het deeg ook in de koelkast doorgaat. Het gaat minder snel dan op een warme of kamertemperatuur, maar het rijsproces zal niet volledig stoppen. Je moet er dus op letten dat het deeg niet te ver door rijst. Hier kun je alvast rekening mee houden bij het toevoegen van de hoeveelheid gist in het deeg.

Brooddeeg kun je over het algemeen prima een nacht in de koelkast bewaren en in sommige gevallen blijft het tot wel 24 uur goed in de koelkast. De precieze houdbaarheid van brooddeeg in de koelkast onder meer afhankelijk van het soort brooddeeg dat er wordt gebruikt.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.