Een gekookt eitje is altijd lekker! Of je het nu uit gewoonte altijd op zondagmorgen of op donderdagmiddag doet, een gekookt ei is lekker en gezond. Nu is het ene gekookte ei het andere niet. En ook de persoonlijke voorkeuren verschillen nogal als het gaat om een ei koken. De een houdt van hard en de ander van zacht gekookte eieren. Een ei koken, wat komt daarbij kijken?

Wat heb je nodig voor ei koken?

Allereerst heb je natuurlijk het aantal eieren dat je wilt koken op het aanrecht liggen. Verder pak je een pannetje of een steelpan, een kookwekker en zout of azijn. Vul de pan met water zodat de eieren net onder water terechtkomen. Sommige mensen gebruiken bij het koken van een ei een eierprikker, maar dat is niet per se noodzakelijk. Tevens kun je in plaats van een ei koken ook kiezen voor een eierkoker. Dit is een apparaat dat het ei voor je kookt, zonder dat je een pan nodig hebt.

Controleer of het ei nog goed is

Weet je niet zeker of de eieren die je wilt koken nog goed zijn? Het is heel gemakkelijk te checken of een ei nog goed is. Je neemt hiervoor een kom met koud water. Leg je eitje hier heel voorzichtig in en kijk wat er gebeurt. Als het naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het goed. Blijft je ei drijven, dan moet je het weggooien. Je ei koken is in dat geval niet verstandig meer.

Hoe moet je een ei koken?

Je begint met het opwarmen van een pan met water met daarin de eieren. Zorg ervoor dat de eieren helemaal onder het water liggen. Laat het water koken en zet het vuur of de inductie daarna zachter. Het water mag niet meer hard borrelen. Een klein beetje beweging moet er nog wel te zien zijn in het water, want anders kookt het helemaal niet meer.

Doe je de eieren liever pas in de pan als het water kookt? In dat geval heb je een beetje azijn of een snufje zout in het water nodig. Hierdoor voorkom je het barsten van de eieren. Gebruik je liever geen zout of azijn bij het ei koken, prik dan een gaatje in het ei om de kans op barsten te verkleinen. Gebruik je een kookwekker, stel die dan nu in. Is de kooktijd voorbij, dan giet je het hete water af. Laat de eieren schrikken door ze onder de stromende koude kraan te houden. Het voordeel hiervan is dat de eitjes veel gemakkelijker te pellen zijn.

Hoe lang laat je een ei koken?

De een laat het eitje het liefst zo kort mogelijk koken, terwijl dat voor de ander not done is. Vaak is dit een gewoonte die mensen al van jongs af aan gewend zijn. Al kan een persoonlijke voorkeur na verloop van tijd natuurlijk ook veranderen. Deze tijden gelden pas op het moment dat een ei zich in het kokende water bevindt. Ook maakt het verschil of je te maken hebt met grote, kleine of gemiddelde eieren. Hoe lang kook je nu uiteindelijk jouw lekkerste eitje? Vind je een heel zacht gekookt eitje lekker, houd dan 3 minuten aan. Een hardgekookt ei mag je gerust 10 minuten laten koken. En dan heb je hier tussenin natuurlijk nog allerlei variaties. Wil je een standaard gekookt ei, voor zover je hiervan kunt spreken? Kies dan voor een kooktijd van 6 à 7 minuten bij ei koken. Een gekookt ei is lekker op brood of bijvoorbeeld in een salade.

Help, mijn ei is groen vanbinnen!

Als je een ei langer dan 15 minuten kookt, wordt het ei vanbinnen langzaamaan groen. Eerst verandert alleen het randje van het eigeel in een groenige kleur. Laat je een ei echt veel te lang koken? Dan zal uiteindelijk het complete eigeel in een groene kleur veranderen. Het eigeel bevat ijzer en in het eiwit ontstaat zwavel bij een ei koken. Het verkleuren van de eidooier van geel naar groen komt door de chemische reactie die ontstaat tussen het ijzer en het zwavel. De groene kleur ziet er wellicht niet heel aantrekkelijk uit, maar het ei is nog prima te eten! De smaak verandert niet en het ei is hierdoor niet bedorven.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.