Filet americain invriezen

Filet americain invriezen

Filet americain invriezen is zeker mogelijk! Van oorsprong heeft filet americain niets met Amerika te maken, maar is het waarschijnlijk een Belgisch product, waar ze het ook wel préparé americain noemen. Het bestaat uit gehakt rauw mager rundvlees, waar vaak peper, zout, kruiden en soms ook ei aan worden toegevoegd. Omdat het om rauw vlees gaat, moet je er voorzichtig mee omgaan, ook als het gaat om het proces van filet americain invriezen.

Hoe kun je filet americain invriezen?

Volg de volgende stappen voor een veilige en smakelijke filet americain:

1. Verpak de gekochte of zelfgemaakte filet americain in een luchtdichte plastic verpakking, zoals een diepvrieszak of diepvriesbak.

2. Plaats de filet americain achter in de vriezer bij ten minste -18°C.

3. Bewaar de bevroren filet americain maximaal een maand. Heb je het product na een maand nog niet op? Dan is het het veiligst om het weg te gooien.

Is rauw vlees zoals filet americain invriezen veilig?

Volgens de Keuringsdienst van Waren is het invriezen van rauw vlees zelfs aan te raden. Producten als filet americain, carpaccio en ossenworst bevatten allemaal rauw vlees en worden over het algemeen eerst 48 uur ingevroren voordat het in de winkel komt. Dit bevordert de houdbaarheid van het rauwe vlees. Toch wordt het zwangere vrouwen, ouderen en kleine kinderen ontraden om rauw vlees te eten. Een extra reden dus om goed op de houdbaarheidsdatum te letten!

De smaak van filet americain na invriezen

Filet americain smaakt in principe hetzelfde nadat het is ontdooid, maar het is belangrijk dat je de filet snel invriest. Hoe sneller dit gaat, hoe kleiner de kristallen die gevormd worden tijdens het invriesproces; dit komt de smaak ten goede. Ga je dus filet americain invriezen, zet deze dan dus achter in je vriezer, tegen de achterkant aan, want daar is het het koudst! Zo bevriest de filet americain het snelt en blijft de smaak het best behouden.

Hoe lang is filet americain houdbaar in de vriezer?

Je kunt de filet americain ongeveer een maand ingevroren bewaren. Omdat het grotendeels uit rauw vlees bestaat, kun je het niet zoals veel verhit vlees een halfjaar bewaren. Het is raadzaam om een diepvriesetiket met de (ingevroren) houdbaarheidsdatum op de verpakking te plakken, zodat je zeker weet dat het product nog betrouwbaar is. Als je filet americain in de koelkast bewaart, dan kun je het na openen niet langer dan een dag of twee bewaren. Invriezen is dan ook een goed idee om langer van het product te kunnen genieten.

Filet americain ontdooien na invriezen

Ontdooien na het filet americain invriezen, doe je het best in rustig tempo in de koelkast. Zet het dus niet op het aanrecht, want op kamertemperatuur heb je kans dat de filet americain bederft. In geen geval moet je de filet americain verhitten! Niet alleen loop je de kans dat het vlees bederft, het gaat ook al snel ten koste van de smaak. Geef de ingevroren filet americain dus rustig een paar uur de tijd in de koelkast om te ontdooien, alvorens je het op een boterham of op een toastje smeert.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.