Kaas invriezen

Kaas invriezen

Kaas invriezen is mogelijk met harde kaassoorten. Zachte kaas kun je beter in de koelkast bewaren. Harde kaas blijft in de vriezer gedurende 3 tot 8 maanden houdbaar. De precieze houdbaarheid is afhankelijk van het soort kaas en de versheid bij invriezen.

Kaas invriezen: verschillende kaassoorten

Er zijn tal van soorten kaas verkrijgbaar die veelvuldig worden gegeten in Nederland. Een boterham met kaas is een typisch Nederlandse lunch en ook in gerechten voor het avondeten komt kaas vaak terug.

Kaas is een erg bekend zuivelproduct met een vaste structuur. Als je een groot stuk kaas hebt gekocht voor een gerecht, voor de lunch of de borrel kan het zo zijn dat je een deel overhoudt. Het is dan vaak goed mogelijk om het restant kaas in te vriezen.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten kaas zijn. Om te weten hoe je de kaas het beste kunt invriezen, dien je het soort kaas invriezen te bepalen. Gaat het om zachte kaas, semi-harde, harde of om zeer harde kaas?

Zachte kazen zijn bijvoorbeeld roomkaas, smeerkaas en ricotta en deze hebben een beperkte houdbaarheid in de vriezer. Semi-harde kazen zijn bijvoorbeeld Goudse kazen en Edammer. Harde kazen zijn onder andere Gruyère en cheddar en een voorbeeld van zeer harde kaas is Parmezaanse kaas.

Kaas invriezen: wanneer de vriezer in?

De stevige kaassoorten zoals cheddar en Goudse kaas behouden hun textuur prima in de vriezer. Dit is echter niet het geval voor alle kaassoorten. Bij zachte kazen zoals roomkaas en brie zul je een groot verschil in textuur merken. Het wordt dan ook afgeraden om zachte kazen in te vriezen. Zachte kazen kun je het beste gewoon in de koelkast bewaren.

De semi-harde en harde kaassoorten kun je goed in de vriezer bewaren. Zorg ervoor dat je niet een hele kaas invriest, maar deze in kleinere stukken bewaart. Kies bijvoorbeeld voor blokjes, plakken of geraspte kaas.

Kaas invriezen: hoe verpakken?

Verdeel de blokjes, plakken of geraspte kaas over luchtdichte diepvrieszakjes en gebruik diepvriesetiketten om de datum en de kaassoort op te vermelden. Eventueel kun je ook een vacuümmachine gebruiken om te verpakking te sealen. Hierdoor is deze geheel luchtdicht en zal de kaas een langere houdbaarheid hebben. Plaats de kaas achter in de vriezer bij een temperatuur van -18 graden Celsius of lager.

Kaas in vriezer: hoe lang houdbaar?

De houdbaarheid bij kaas invriezen is sterk afhankelijk van het soort kaas. Zachte kaas is dus niet geschikt om in te vriezen, aangezien de textuur enorm zal veranderen. Semi-harde kazen zijn vaak wel in te vriezen. De houdbaarheid hiervan is ongeveer 3 maanden.

De algemene regel hierbij is, hoe zachter de kaas des te korter de houdbaarheid. Hardere kazen zoals cheddar zijn gemakkelijk in te vriezen en zijn zo’n 3 tot 8 maanden houdbaar. Zeer harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, zijn goed in te vriezen en maximaal 8 maanden te bewaren in de vriezer.

Kaas in koelkast bewaren

Zeker voor zachte kazen geldt dat je deze beter in de koelkast kunt bewaren. Zachte kazen kun je ongeveer 2 weken in de koelkast bewaren en een jonge Hollandse kaas in koelkast bewaren kan gedurende 3 weken. Een zeer harde kaas als Parmezaan is zelfs wel 6 weken te bewaren in de koelkast.

Als je de kaas in de supermarkt hebt gekocht, is het ook van belang dat je THT datum ('tenminste houdbaar tot'-datum) in de gaten houdt om te checken hoe lang de kaas nog houdbaar is.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.