Wijn invriezen

Wijn invriezen

Heb je een heerlijke avond gehad met vrienden? Bijvoorbeeld met lekkere flessen wijn waar je optimaal van hebt genoten? In dat geval kan het altijd zijn dat je wat wijn overhoudt. Het nadeel is echter dat je wijn niet heel lang kunt bewaren, wanneer een fles eenmaal is geopend. Wat overigens wel ironisch is, want een dichte fles kun je zeer lang bewaren. Als de fles eenmaal open is, dan kun je er nog maar heel eventjes van genieten. Anders kan de smaak flink inboeten. Een handige oplossing hiervoor is wijn invriezen! 

Wijn invriezen mogelijk?

Het antwoord op deze vraag is simpelweg: ja, het is zeker mogelijk. Maar er zijn wel enkele kanttekeningen die daarbij geplaatst moeten worden, alvorens je kiest voor wijn invriezen. Heb je nog een beetje wijn over, maar drink je het waarschijnlijk binnen enkele dagen alsnog op? Dan is wijn in de koelkast bewaren een prima oplossing en is invriezen niet nodig. In de koelkast is wijn doorgaans nog wel even houdbaar, al kan de smaak na verloop van tijd wat veranderen.

Wijn invriezen bij minstens -10 graden Celsius

Als het gaat om wijn invriezen, dan moet je allereerst een goede vriezer hebben. Of een vriesvak dat lager kan dan -10 graden Celsius. Het is namelijk een gegeven dat wijn minder snel bevriest dan bijvoorbeeld water. Gelukkig zijn de meeste vriezers en vriesvakken hier tegenwoordig geschikt voor. Een ander punt is dat de smaak van de wijn wel wat minder wordt tijdens het invriezen. Veel mensen die wijn invriezen, gebruiken de wijn later bijvoorbeeld als toevoeging aan gerechten of om eten in te koken. En niet zozeer om een glaasje te vullen en op te drinken.

Wijn invriezen: hoe vries je wijn in?

Wijn invriezen is niet verstandig in de glazen fles waarin je de wijn hebt gekocht of gekregen. Allereerst neemt een wijnfles zeer veel ruimte in, maar je loopt bovendien het gevaar dat deze kapot knapt vanwege de kou. De overgang van warmte naar kou kan glas namelijk doen breken. Het is raadzaam om de wijn over te gieten in een bewaarbakje dat geschikt is voor de vriezer. Let op dat je het bakje niet helemaal vult! Wijn zet namelijk nog uit in de vriezer, net zoals ander drinken dat je invriest. Daarnaast is het belangrijk om het bakje met de wijn achter in de vriezer te plaatsen. Daar is de temperatuur van de vriezer namelijk het laagst, waardoor het proces van wijn invriezen sneller verloopt dan wanneer je de wijn voor in de vriezer zet. Dit komt de smaak van de wijn ten goede.

Hoe lang blijft wijn goed in de vriezer?

Ingevroren wijn blijft ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer. Wil je de wijn ontdooien nadat het in de vriezer is geweest? Dan doe je dat het beste door het diepvriesbakje in de koelkast te plaatsen. Daar kan de wijn rustig ontdooien. Het wordt aangeraden om eenmaal ontdooide wijn zo snel mogelijk, dus bij voorkeur binnen 24 uur, te gebruiken in een gerecht. Zo behaal je het beste resultaat!

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.