Eieren invriezen

Eieren invriezen

Eieren gaan een hele tijd mee in de koelkast. Als je eieren vers koopt, kunnen ze tot vijf weken of zelfs langer goed blijven. Als je echter meer eieren hebt dan je de komende tijd kunt gebruiken, is eieren invriezen een heel goede optie. Een ei invriezen klinkt misschien lastig, maar is dat helemaal niet. Als je eenmaal weet hoe eieren invriezen in zijn werk gaat, is het in een handomdraai gedaan. Zo kun je nog maandenlang genieten van de eieren!

Kun je alle delen van eieren invriezen?

Je kunt hele eieren, dooiers of eiwitten invriezen. Afhankelijk van wat je wilt, kun je besluiten om je eieren te scheiden om ze in te vriezen. Eieren scheiden is simpelweg de dooier van het eiwit scheiden. Hierdoor ben je flexibeler, want het ene gerecht vereist bijvoorbeeld alleen maar een dooier en het andere gerecht enkel het eiwit.

Een heel ei invriezen

Hele eieren invriezen is erg eenvoudig! Het enige wat je nodig hebt zijn je eieren, een kom, één of meerdere ijsblokjesbakjes en een klopper of vork. Volg daarna de volgende stappen:

- Breek de eierschalen open en laat de inhoud van de eieren in een kom vallen.

- Begin voorzichtig met het kloppen van het eiwit en de dooiers. Zorg ervoor dat er niet meer dan een klein beetje lucht in het mengsel terechtkomt.

- Giet het losgeklopte eimengsel in het ijsblokjesbakje. Hierdoor kun je porties invriezen die ongeveer de helft van een ei zijn.

- Plaats het ijsblokjesbakje in de vriezer tot de substantie bevroren is. Zodra de 'blokjes' van het ei hard zijn, haal je ze uit het ijsblokjesbakje en bewaar je ze in een afsluitbaar plastic zakje of diepvriesbakje. Er bestaan echter ook ijsblokjesbakjes met deksel, waardoor je de blokjes ei ook gewoon in het ijsblokjesbakje kunt bewaren in de vriezer, handig!

Let op! Eieren invriezen inclusief schaal is helaas geen optie en je kunt ze ook niet invriezen met de dooiers nog intact. Wanneer rauwe eieren bevriezen zet de vloeistof binnen in het ei uit waardoor de eierschaal kan barsten. Dat is iets wat je absoluut niet wilt!

Gescheiden eieren invriezen

Door eieren voor het invriezen te scheiden, kun je zowel de eierdooiers als de eiwitten los van elkaar invriezen. Zo kun je eenvoudig een van beide uit de vriezer pakken als je het nodig hebt.

Eiwit invriezen

Dit is ontzettend eenvoudig! Zodra de eieren zijn gescheiden, giet je het eiwit gewoon in een ijsblokjesbakje en vries je het in.

Eierdooiers invriezen

Het invriezen van eidooiers is net wat lastiger. Dit komt omdat eigeel zelf de neiging heeft om uit te zetten. Om dit te voorkomen kun je suiker of zout gebruiken.

- Breek de schalen van de eieren open en scheid de dooiers van de eieren. Laat je dooiers in een kom vallen.

- Klop de dooiers zachtjes los tot ze vloeibaar zijn.

- Als je dooiers wilt gebruiken in hartige gerechten, voeg dan een halve theelepel zout toe voor elke kom dooiers.

- Als je van plan bent om de eieren te gebruiken voor dessertrecepten of andere zoete gerechten, voeg dan anderhalve theelepel suiker toe voor elke kom dooiers.

- Doe de eidooiers in een ijsblokjesbakje net zoals bij hele eieren en plaats het in de vriezer.

Bevroren eieren gebruiken

Eieren invriezen kan dus op drie manieren: in z'n geheel, eiwit invriezen en eidooiers invriezen. De ingevroren eieren blijven tot wel een jaar goed in de vriezer. Als je een recept hebt waarvoor eieren nodig zijn, haal dan simpelweg het juiste aantal 'eierblokjes' uit je vriezer en laat ze een dag in de koelkast ontdooien voordat je ze gebruikt. Zo makkelijk is het! Eieren invriezen is dus zeker mogelijk en helemaal niet moeilijk.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.