Restjes invriezen

Restjes invriezen

Heb jij een lekkere maaltijd gemaakt, maar niet goed gelet op de grootte van de maaltijd? Of heb je bewust in grote hoeveelheden gekookt, zodat je een of meerdere porties overhoudt voor een later moment? Dan houd je etensrestjes over. Het is zonde om kliekjes weg te gooien, dus restjes invriezen is een goede manier om het eten te bewaren. Dankzij restjes invriezen geniet je in de toekomst nog een keer van jouw heerlijke maaltijd.

Etensrestjes bewaren in koelkast

Heb jij bewust veel eten gemaakt, zodat je morgen niet nog eens hoeft te koken? In dat geval is het goed mogelijk om jouw etensrestjes in de koelkast te bewaren. Wanneer je de restjes binnen 24 uur consumeert, is het niet nodig om deze in te vriezen. Veel mensen verkiezen restjes in de koelkast bewaren boven restjes invriezen. Op deze manier hoef je de maaltijd niet te ontdooien en gaat het niet ten koste van de structuur van de maaltijd.

Restjes invriezen

Heb jij een flinke pan pasta gemaakt en hoef je dit komende tijd niet nog eens te eten? Dan kun je deze restjes invriezen. Veel maaltijden blijven in de vriezer maandenlang goed. Vrijwel alle maaltijden zijn in te vriezen. Restjes invriezen is handig, maar of het optimaal is, is een tweede. Gerechten met aardappel kunnen flink van structuur veranderen wanneer je deze invriest. Ook kliekjes invriezen met kip of vis kan niet optimaal zijn voor de voedselveiligheid. Wil je een restje invriezen? Ga dan na of alle ingrediënten nog vers waren toen je de maaltijd samenstelde. Zo ja, dan kun je de restjes prima invriezen. Houd er rekening mee dat restjes eten waarin vlees of vis verwerkt is, minder lang houdbaar zijn dan etensrestjes die bijvoorbeeld alleen uit groenten en rijst bestaan.

Hoe restjes invriezen?

Het is belangrijk om restjes op de juiste manier in te vriezen. Er zijn voedingsprofessionals die roepen dat je een restje het beste direct de vriezer in kunt doen. Je doet het restje dus gelijk in een diepvriesbakje en in de vriezer. Op deze manier voorkom je dat er bacteriën bij het voedsel kunnen komen. Critici hiervan claimen dat de warmte van de maaltijd een slechte combinatie is met de bewaarbak. Zo kunnen er minuscule plastic deeltjes in jouw eten komen. Zij raden aan om het eten eerst af te koelen voordat je het in een bewaarbak stopt en invriest. Ook voor je vriezer is dit beter, aangezien een vriezer ontzettend hard moet werken als er opeens een nog warme maaltijd in gestopt wordt. Laat jouw kliekjes dus eerst afkoelen en zorg voor geschikte diepvriesbakjes (zonder BPA) om kliekjes op de juiste manier in te vriezen.

Hoe kliekjes ontdooien?

Kliekjes invriezen is helemaal niet moeilijk. De volgende vraag is alleen: hoe ontdooi je etensrestjes? De beste optie is om deze in de koelkast te laten ontdooien. Wil je vanavond jouw restje pasta eten? Haal deze dan 's ochtends uit de vriezer en laat het in de diepvriesbak in de koelkast ontdooien. Je hoeft de maaltijd die avond dan alleen nog maar op te warmen. Je kunt er ook voor kiezen om de ingevroren maaltijd de avond van tevoren alvast uit de diepvries en in de koelkast te plaatsen. Dan weet je zeker dat de maaltijd ontdooid is als je deze wilt eten. Even opwarmen in een pan of in de magnetron en je kunt aan tafel. Zo heeft restjes invriezen als voordeel dat je een avondje niet hoeft te koken en het eten in een handomdraai klaar is!

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.