Zoete aardappel invriezen

Zoete aardappel invriezen

De beste manier van zoete aardappel invriezen is direct nadat je de zoete aardappels hebt geblancheerd. Op deze manier behoud je de beste kwaliteit en die proef je zodra je het product na ontdooiing kookt of bakt. Veel mensen kiezen ervoor om friet te maken van zoete aardappel. Hieronder geven we dan ook een uitgebreide beschrijving van de bereiding van zoete aardappel in de vorm van friet. Na deze bereiding is zoete aardappel invriezen een uitstekende manier om het product voor langere tijd te bewaren.

Maak friet van de zoete aardappel

Een heerlijk gerecht is friet gemaakt van zoete aardappel. Door deze friet in te vriezen, kun je op elk gewenst moment genieten van de zoete aardappel friet! Het maken van friet is eenvoudig, maar kost wel wat tijd. Begin met het schillen van de aardappelen. Je kunt elke gewenste methode gebruiken, hoewel een dunschiller het gemakkelijkst is. Snijd de geschilde zoete aardappelen in frietreepjes. De eenvoudigste methode is om een ​​kreukelsnijder of ander baksnijapparaat te gebruiken, maar als je er geen hebt, kun je altijd gewoon een mes gebruiken. Eet je zoete aardappel liever niet in frietvorm? Schil de zoete aardappel dan zoals je gewend bent en snijd deze eventueel alvast in wat kleinere stukken. Op deze manier wordt zoete aardappel invriezen straks gemakkelijk, om er bijvoorbeeld porties van te maken.

Blancheer de zoete aardappel voor invriezen

Het blancheren van zoete aardappel of elke andere groente is niet essentieel, maar wordt wel aangeraden als je de optimale kwaliteit wilt behouden. Je kunt deze stap overslaan als je wilt, maar blancheren zorgt ervoor dat de enzymreacties die ervoor zorgen dat smaak en textuur verloren gaan bij zoete aardappels invriezen, veel langzamer bewegen, wat betekent dat je uiteindelijk de lekkerste zoete aardappel frietjes krijgt als je ze bereidt.

Het blancheren van zoete aardappel is eenvoudig! De zelfgemaakte zoete aardappel frietjes of de geschilde zoete aardappelen kook je enkele minuten, waarna je ze in een pan of kom met ijskoud water plaatst. Na maximaal 20 minuten leg je de geblancheerde zoete aardappel op een schone en droge theedoek. Met een andere theedoek of met keukenpapier dep je de zoete aardappel voorzichtig droog.

Zoete aardappel kruiden voor het invriezen

Het is mogelijk om de zoete aardappel te kruiden voordat je deze invriest. Wat zijn jouw favoriete smaakmakers? Zout, paprikapoeder, peper, komijn, alles is mogelijk. Strooi wat kruiden over de bereide zoete aardappel, maar let op dat je niet te veel kruiden gebruikt. Je kunt altijd nog extra smaakmakers toevoegen als je de zoete aardappels na het ontdooien gaat bakken of koken.

Zoete aardappel invriezen in porties

Verdeel de zoete aardappel in porties. Bij zoete aardappel frietjes kun je ervoor kiezen om een grote diepvrieszak te vullen met de frietjes, maar je kunt ook portiezakjes maken. Het voordeel van porties en kleinere hoeveelheden invriezen is dat het product in de vriezer sneller bevroren is, wat de smaak en textuur ten goede komt. Zoete aardappel invriezen is goed mogelijk en blijft tot 6 maanden houdbaar in de diepvries. Zoete aardappelen invriezen heeft als voordeel dat je een eventueel overschot niet hoeft weg te gooien en dat je er op een later moment alsnog van kan genieten.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.