Komkommer invriezen

Komkommer invriezen

Alle etenswaren kennen een bepaalde periode waarin ze goed en gezond houdbaar zijn. Als deze periode is verstreken begint het eten langzaam te bederven. Het ene product is langer houdbaar dan het andere. Ook bij groenten en fruit zitten er verschillen tussen de houdbaarheid van diverse groenten en fruit. Een komkommer is over het algemeen gemiddeld een week goed houdbaar in de koelkast. Wil je de komkommer langer bewaren? Dan kun je komkommer invriezen. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van de komkommer bij invriezen iets achteruit kan gaan.

Komkommer invriezen: hoe doe je dat?

Een komkommer invriezen kan op verschillende manieren. Je kunt een komkommer in zijn geheel invriezen, maar je kunt ook gerechten invriezen die dit product bevatten. Wanneer je een losse komkommer invriest, is het raadzaam om de komkommer in schijfjes te snijden. Ook is het slim om het vocht van de komkommer voor zover mogelijk te onttrekken. Dit kan door middel van zout dat je op de schijfjes strooit. Hierna dep je het eventuele vocht van de komkommer met bijvoorbeeld keukenpapier. Hiermee beperk je het risico op het kristalliseren en daarmee het risico op verlies van stevigheid van de komkommer bij het ontdooien. Als er teveel vocht in de komkommer achterblijft tijdens het invriezen, kan de komkommer na ontdooien slap zijn en zo een deel van zijn kwaliteit verliezen.

Vries de komkommer in zijn geheel in in bijvoorbeeld een diepvrieszak. Kies je voor komkommer invriezen in schijfjes? Dan kun je ook voor een diepvriesbakje kiezen.

Ingevroren komkommer ontdooien

Heb je gekozen voor komkommer invriezen? Dan breekt ook het moment aan waarop je de komkommer wilt ontdooien. Een komkommer ontdooien doe je bij voorkeur in de koelkast en dus niet op het aanrecht bij kamertemperatuur. In de koelkast verloopt het proces van ontdooien langzaam maar constant. En dit is voor vrijwel alle ingevroren etenswaren de beste manier om een product te ontdooien. De kwaliteit blijft zo veel mogelijk behouden en het risico op bacteriegroei is in de koelkast laag. Dit is met name bij vleeswaren heel belangrijk.

Komkommer invriezen: hoelang houdbaar?

Hoelang de komkommer houdbaar is, verschilt per invrieswijze. Als je de komkommer niet in stukjes snijdt, maar heel laat, is deze gemiddeld zoals gezegd een week in goede staat houdbaar in de koelkast. Indien je ervoor kiest de komkommer wel in stukjes te snijden, maar deze vervolgens niet in te vriezen, maar in de koelkast te bewaren, dan zijn de schijfjes komkommer nog maar 24 uur goed. Daarna worden de schijfjes slap en zijn ze niet lekker meer om te eten. Een komkommer invriezen kan een behoorlijk lange tijd. Een komkommer blijft in de vriezer zeker een jaar houdbaar. Wanneer je de komkommer na 12 maanden weer ontdooit, is de komkommer hoogstwaarschijnlijk nog gewoon goed en eetbaar. Je kunt de komkommer vervolgens gebruiken als ingrediënt voor gerechten, maar ook voor bijvoorbeeld smoothies in een blender.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.