Spinazie invriezen

Spinazie invriezen

Spinazie invriezen, die al een keer ontdooid is, is mogelijk als je een aantal belangrijke stappen doorloopt. Spinazie mag niet langer dan 2 uur buiten de koeling zijn geweest en moet na het afkoelen zo snel mogelijk worden ingevroren. Zo blijft de bacteriegroei beperkt. Bij het opnieuw opwarmen moet je de spinazie in één keer goed verwarmen.

Verse of ingevroren spinazie

Spinazie kun je in de supermarkt zowel vers kopen als uit de diepvries. De verse spinazie wordt vaak gebruikt in salades, bijvoorbeeld met pijnboompitten en kaas. Diepvriesspinazie is heerlijk in een lasagne of met aardappels en een stuk (vega)vlees of een ei. In dit artikel gaan we verder in op het opnieuw invriezen van diepvriesspinazie.

Spinazie is een bladgewas dat rijk is aan ijzer, kalium, caroteen en veel andere gezonde vitamines en mineralen. Ook bevat het echter een hoog gehalte aan nitraat. Dit is een stof die bij slechte bereiding schadelijk kan zijn. Spinazie die je als diepvriesproduct in de supermarkt koopt, heeft een proces van diepvriezen ondergaan. Diepvriezen houdt in dat de temperatuur snel verlaagt, waardoor de spinazie amper textuur en smaak verliest. Dit is niet hetzelfde proces als het invriezen in de vriezer bij jou thuis.

Spinazie invriezen: spinazie opnieuw invriezen mogelijk?

Vraag je je af of diepvriesspinazie opnieuw invriezen mogelijk is? Het kan geen kwaad om dit te doen, maar het is raadzaam om dit slechts één keer te doen. Wanneer je diepgevroren spinazie ontdooit, krijgen stilgelegen bacteriën de kans om zich weer te ontwikkelen. Als je het dus daarna opnieuw invriest, zijn er al meer bacteriën aanwezig dan toen het de eerste keer werd ontdooid. Daarom is het advies om spinazie opnieuw invriezen niet vaker dan één keer te doen. Zo blijft de bacteriegroei beperkt en voorkom je bederf van de spinazie.

Let op: het wordt afgeraden dat mensen met een zwakke gezondheid, zwangere vrouwen of jonge kinderen de tweemaal opgewarmde spinazie nog eten. De beperkte mogelijke bacteriegroei kan voor deze doelgroepen namelijk al wel invloed hebben op de gezondheid. Neem dat risico dus niet!

Spinazie opnieuw invriezen: wanneer de vriezer in?

Bij diepvriesspinazie opnieuw invriezen is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen. Allereerst moet de spinazie na het opwarmen zo snel mogelijk afkoelen. Zo wordt de kans verkleind dat de bacteriën in de spinazie meer schadelijke nitraat kunnen produceren. Hierna moet de spinazie zo snel mogelijk ingevroren worden.

Spinazie in vriezer: hoe verpakken?

Maak na het afkoelen van de spinazie eenpersoonsporties. Door kleinere porties te maken, zal het proces van spinazie invriezen namelijk sneller verlopen. Dit komt de kwaliteit van de spinazie ten goede. Plaats de spinazie in luchtdichte diepvrieszakjes of diepvriesbakjes. Label vervolgens de verpakking met diepvriesetiketten en leg de spinazie achter in de vriezer bij een temperatuur van ten minste -18 graden Celsius.

Als je de opnieuw ingevroren spinazie daarna weer wilt bereiden, is het belangrijk dat je de spinazie in één keer goed opwarmt. Hoe langer de spinazie namelijk lauwwarm blijft, hoe langer de bacteriën de kans hebben om te groeien. Met een grotere kans op bederf als gevolg.

Spinazie opnieuw invriezen: hoe lang houdbaar?

Bij het goed doorlopen van bovenstaande stappen en het zo snel mogelijk in de diepvries plaatsen van de spinazie, is de maximale houdbaarheid ongeveer 3 maanden. Let er wel op dat dit onder meer afhankelijk is van de versheid van de ingevroren spinazie, de bereidingswijze en de invriesmethode. Bij opnieuw spinazie invriezen is het ook van belang om de datum op de originele diepvriesverpakking van de supermarkt te controleren. De spinazie is in elk geval niet langer houdbaar dan die datum.

Spinazie in koelkast bewaren

Na het verwarmen of koken van de spinazie, is het ook mogelijk om te kiezen voor spinazie in koelkast bewaren. Als je bijvoorbeeld van plan bent om de spinazie de volgende dag weer te gebruiken, is dit een prima optie. Let er wel op dat de spinazie niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staat. Doe de spinazie vervolgens in luchtdichte bakjes en bewaar de spinazie maximaal 2 dagen in de koelkast.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.