Dille invriezen is net als andere kruiden invriezen goed mogelijk. Blancheer de dille eventueel eerst en doe de dille vervolgens in een ijsblokjesvorm of in een diepvrieszakje. In de vriezer is dille ongeveer 2 maanden houdbaar.

Dille invriezen: frisse, lichte anijssmaak

Dille heeft dunne, naaldachtige blaadjes en een frisse, lichte anijssmaak. Het kruid wordt wordt vaak gebruikt bij zalm. Daarnaast is het ook goed te combineren met andere soorten vis en kun je het gebruiken in tal van sauzen. Verder is dille lekker bij gebakken aardappeltjes en op brood met een gekookt eitje of een plakje kaas.

Vaak heb je maar een paar takjes nodig voor in een saus of een gerecht, waardoor je komt te zitten met overgebleven dille. In de koelkast kun je deze nog enkele dagen bewaren, maar als je het niet op korte termijn nodig hebt is dille invriezen een goede optie.

Dille invriezen: wanneer de vriezer in?

Er zijn verschillende manieren waarop je kruiden, zoals dille, kunt invriezen. Zo kun je ze eerst drogen en vervolgens invriezen. Daarnaast is het mogelijk om de kruiden fijn te hakken en vervolgens in een ijsblokjesvorm te bewaren. Je kunt er ook voor kiezen om de dille eerst kort te blancheren.

Dit is een techniek waarbij je de kruiden voor ongeveer 20 seconden in kokend water legt en vervolgens afspoelt onder koud water. Hierdoor zullen de bacteriën gedood worden en zal de dille langer de natuurlijke kleur en textuur behouden. Dit is echter geen vereiste voor dille invriezen.

Dille invriezen: hoe verpakken?

Als je dille wilt invriezen in een ijsblokjesvorm, dan vul je de vorm ongeveer voor de helft met de fijngehakte dille. Voeg hier een kwart olijfolie aan toe. Het is verstandig om diepvriesetiketten te gebruiken om de verpakking te voorzien van een label met de datum van invriezen en de soort kruiden. Daarna plaats je de ijsblokjesvorm met dille achter in de vriezer bij een temperatuur van -18 graden Celsius.

Indien je de dille als een geheel wilt invriezen, kun je als verpakking een diepvrieszakje of diepvriesdoos gebruiken. Hierin plaats je de gedroogde en/of fijngehakte kruiden, waarna je de verpakking in de vriezer kunt doen.

Dille in vriezer: hoe lang houdbaar?

Afhankelijk van de versheid van de gebruikte kruiden en de manier van dille invriezen, is dille enkele maanden houdbaar in de vriezer. De maximale houdbaarheid in de vriezer is ongeveer 2 maanden.

Als je dille wilt gebruiken bij een gerecht kun je deze het beste direct toevoegen en niet eerst ontdooien. Als je kruiden namelijk eerst laat ontdooien, zal er smaakverlies optreden. Door de dille direct toe te voegen aan het gerecht, behoudt het kruid zijn optimale smaak en textuur.

Dille in koelkast bewaren

Als je binnen enkele dagen weer van plan bent om dille te gebruiken, dan is het niet nodig om de dille in te vriezen. Je kunt dan ook prima dille in koelkast bewaren. Leg de dille hiervoor in een goed afgesloten bakje of zakje of bewaar deze in vershoudfolie. Ook kun je de dille in velletjes nat keukenpapier wikkelen en onder in de koelkast bewaren. De dille zal maximaal 5 dagen houdbaar zijn in de koelkast. Let er altijd op of je tekenen van bederf ziet (zoals een andere kleur, geur of smaak), voordat je het ingrediënt gebruikt.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.