Munt invriezen kan door de verse muntblaadjes droog of nat in te vriezen. Droge munt is tot wel een jaar houdbaar in de vriezer. Ingevroren natte munt blijft ongeveer 6 maanden goed. Door natte munt in een ijsblokjesvorm in te vriezen, kun je eenvoudig een of enkele blaadjes munt ontdooien. 

Munt invriezen: een veelzijdig kruid voor diverse gerechten

Vrijwel iedereen zal het wel herkennen: je hebt voor een gerecht een groot aantal verschillende soorten kruiden nodig. Je gebruikt er waarschijnlijk maar een paar blaadjes of takjes van, waarna je na het koken nog een geruime hoeveelheid kruiden over hebt. Maar gelukkig zijn kruiden, zoals munt en basilicum, prima in te vriezen!

Munt is een erg populair soort kruid en kan bij veel gerechten worden gebruikt. De groene blaadjes hebben een frisse mintsmaak. Hierdoor is het kruid ideaal te gebruiken als garnering bij desserts. Ook kun je munt verwerken in sauzen, salades of om een kop verse muntthee van te maken. Toch is de kans groot dat je vaak maar een paar blaadjes nodig hebt. Verse munt is maar een paar dagen houdbaar in de koelkast. Een goede oplossing is munt invriezen. Kruiden zijn namelijk uitermate geschikt hiervoor, aangezien ze tijdens het invriezen hun smaak goed behouden. Zo heb je altijd verse kruiden op voorraad!

Munt invriezen: wanneer de vriezer in?

Bij munt invriezen zijn er twee manieren waarop je dat kunt doen. Je kunt munt droog of nat invriezen. Bij de natte invriesvorm is het het makkelijkst om slechts een of enkele muntblaadjes te ontdooien, als je munt nodig hebt voor een gerecht.

Munt invriezen: hoe verpakken?

Als je de muntblaadjes droog wilt invriezen, dien je de munt eerst te drogen. Leg de munt daarna in een diepvriesdoos om in de vriezer te plaatsen. Wil je de kruiden nat invriezen? Om dit te doen dien je eerst de kruiden te plukken en fijn te snijden. Vul daarna een ijsblokjesvorm (met deksel) voor de helft met de munt. Doe er ongeveer een vierde aan olijfolie bij. Gebruik diepvriesetiketten om de verpakking te voorzien van datum en de soort kruiden.

Doe de kruiden in de diepvries bij een temperatuur van -18 graden Celsius. Je kunt de kruiden het beste achter in de vriezer leggen. Op deze plaats van de diepvries is het het koudst. Dit betekent dat de verse munt invriezen hier het snelst zal gaan, waardoor de smaak het beste behouden blijft.

Munt in vriezer: hoe lang houdbaar?

Kruiden behouden hun smaak erg goed in de vriezer en kun je daardoor ook gedurende een lange periode bewaren. De gedroogde kruiden zijn over het algemeen langer houdbaar dan de nat ingevroren kruiden. Voor de gedroogde kruiden kun je vaak een maximale houdbaarheid van 1 jaar aanhouden en voor de munt in olijfolie zo’n 6 maanden.

Je kunt de kruiden gemakkelijk ontdooien door ze in de koelkast te plaatsen of direct aan het gerecht toe te voegen voor maximaal behoud van smaak. Het voordeel van de ijsblokjesvorm is dat je steeds een kleine portie kunt ontdooien om te gebruiken voor een kop muntthee, bij een dessert, in een salade of een ander gerecht.

Munt in koelkast bewaren

Munt in koelkast bewaren is ook prima mogelijk. Als je bijvoorbeeld vaak verse muntthee drinkt, dan is het handig om de blaadjes in de koelkast te hebben. De beste manier is om de kruiden dan in velletjes nat keukenpapier te wikkelen. Hierdoor blijven ze het langste vers en kun je de muntblaadjes zo’n 5 dagen in de koelkast bewaren. Als de munt slap of bruin wordt, is deze niet meer bruikbaar voor consumptie. Bederf van munt kun je snel herkennen door goed te kijken, te ruiken en te proeven.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.