Pesto invriezen kan eenvoudig. Een handige invriesmethode is pesto invriezen in een afsluitbare ijsblokjesvorm. Ingevroren pesto is ongeveer 3 maanden houdbaar bij -18 graden Celsius.

Pesto invriezen: smaakvol bij diverse gerechten

Pesto is een heerlijke spread die bij veel gerechten gebruikt kan worden. Een van de meest favoriete maaltijden met pesto is pasta pesto, maar daarnaast zijn er nog een groot aantal andere manieren om pesto te gebruiken. Het is simpel te maken en daarnaast kun je ook nog eens gemakkelijk pesto invriezen.

Pesto kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar het is ook goed mogelijk om deze zelf te bereiden. Om lekkere pesto zelf te maken, heb je eigenlijk bijna geen ingrediënten nodig. Met veel basilicum, knoflook, pijnboompitjes, Parmezaanse kaas en olijfolie heb je namelijk al een heerlijke zelfgemaakte pesto. Deze kun je vervolgens gebruiken als spread voor op een sandwich, door de pasta of bij een ander gerecht.

Pesto invriezen: wanneer de vriezer in?

Als je pesto vers gemaakt hebt, dien je deze eerst af te laten koelen tot kamertemperatuur. Daarna kun je de pesto invriezen. Is de pesto al afgekoeld? Dan kun je meteen overgaan tot het juist verpakken van de pesto om deze geschikt te maken voor invriezen.

Pesto invriezen: hoe verpakken?

Pesto invriezen is ontzettend makkelijk. Je kunt er zelf voor kiezen om pesto in kleine porties of grotere hoeveelheden in te vriezen, afhankelijk van de hoeveelheid die je nog over hebt. Als je pesto gaat invriezen, kun je dit het beste in een ijsblokjesvorm met deksel doen. Maak deze van tevoren grondig schoon en vul de ijsblokjesvormpjes daarna voor de helft met pesto. Vervolgens is het slim om er een klein laagje olijfolie op te doen; dit voorkomt namelijk uitdroging. Zorg ervoor dat je de ijsblokjesvorm niet volledig vol doet, aangezien de pesto tijdens het invriezen nog wat zal uitzetten.

Plaats de ijsblokjesvorm afgedekt achter in de vriezer op -18 graden Celsius. Achter in de vriezer is namelijk de koudste plek, waardoor de pesto het snelst zal invriezen. Dit zorgt ervoor dat de kans op bederf kleiner wordt en de pesto langer houdbaar blijft.

Pesto in vriezer: hoe lang houdbaar?

De houdbaarheid van de ingevroren pesto is afhankelijk van de versheid van de gebruikte ingrediënten. Zorg er daarom voor dat je verse kruiden gebruikt voor het bereiden van de pesto. Dit zal ervoor zorgen dat de pesto beter smaakt en langer houdbaar blijft. Pesto kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

Pesto in koelkast bewaren

Als je net een lekker bakje pesto hebt gemaakt en deze de komende dagen ook nog wilt gebruiken, dan kun je zonder problemen de pesto in koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je het bakje goed afdekt en dat het niet te lang buiten de koelkast staat. Als je de pesto tijdig koel zet, zal deze ongeveer 3 tot 4 dagen houdbaar zijn in de koelkast.

Let altijd op een andere geur of kleur als je de pesto weer wilt gaan eten. Wijkt er iets af? Eet de pesto dan liever niet meer op.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.