Peterselie invriezen kan in een diepvrieszak of ijsblokjesvorm, afhankelijk van het gewenste latere gebruik. Ingevroren peterselie blijft 2 tot wel 8 maanden goed in de vriezer. Een andere mogelijkheid is om een peterselieplantje in de keuken of in de tuin te zetten. Zo kun je altijd verse kruiden plukken.

Peterselie invriezen: een veelgebruikt kruid in de keuken

Peterselie is onder te verdelen in twee soorten, namelijk krul- en bladpeterselie. Het kruid heeft een hartige, verfijnde smaak. Peterselie is een van de meest gebruikte kruiden in de keuken. De blaadjes zijn heerlijk bij tal van groenten zoals wortels, sperziebonen en bloemkool. Ook is het een goede toevoeging bij veel gerechten zoals stoofpotjes, soep, sauzen en kruidenboter. Vaak heb je maar een paar blaadjes nodig voor een gerecht. Gelukkig hoef je de rest niet weg te gooien, maar kun je eenvoudig peterselie invriezen om later nog eens te gebruiken.

Peterselie invriezen: wanneer de vriezer in?

Er zijn drie manieren waarop peterselie invriezen mogelijk is. Afhankelijk van hoe je de peterselie later wilt gebruiken, is het slim om daarvoor nu alvast de handigste invrieswijze te kiezen. Wil je de peterselie in zijn geheel gebruiken bij een volgend gerecht? Dan kun je de peterselieblaadjes gezamenlijk verpakken in de vriezer en straks tegelijk ontdooien. Gebruik je af en toe een klein beetje peterselie als smaakmaker? Kies dan voor het invriezen in een ijsblokjesvorm. Zo kun je steeds een beetje peterselie ontdooien en kan de rest ingevroren blijven.

Peterselie invriezen: hoe verpakken?

De eerste mogelijkheid om peterselie in te vriezen is door diepvrieszakjes te gebruiken. Je kunt de peterselie eerst 20 seconden blancheren en vervolgens laten drogen. Verwijder de stengels en rol de peterselieblaadjes tot een bal. Door de bal goed strak op te rollen, blijven de blaadjes langer goed. Doe deze vervolgens in een diepvrieszak. Zorg ervoor dat de diepvrieszak goed vol zit en plaats deze in de vriezer bij een temperatuur van -18 graden Celsius.

Een tweede manier is om ijsblokjes van peterselie te maken. Stop de blaadjes hiervoor in een ijsblokjesvorm en vul deze met water. Door deze manier te gebruiken, kun je steeds een blokje ontdooien als je een beetje peterselie nodig hebt.

De laatste manier bij peterselie invriezen is om het kruid te pureren en dan in te vriezen. Je kunt hiervoor de peterselie eerst 20 seconden blancheren en vervolgens fijnmalen. Vul vervolgens wederom een ijsblokjesvorm en doe er een beetje olijfolie bij. Plaats de vorm achter in de diepvries bij een temperatuur van -18 graden Celsius.

Peterselie in vriezer: hoe lang houdbaar?

Er zijn, zoals hiervoor te lezen is, verschillende manieren om de peterselie in te vriezen. Als je vers geblancheerde peterselie in de vriezer bewaart, zal deze zo’n 2 maanden houdbaar zijn. Je kunt er ook voor kiezen om de peterselie te drogen, dan zal de houdbaarheid ongeveer 6 tot 8 maanden zijn. Deze houdbaarheid geldt ook voor de gepureerde peterselie.

Peterselie in koelkast bewaren

Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor peterselie in koelkast bewaren. Als je de peterselie op korte termijn meerdere keren nodig hebt, dan is de koelkast een prima bewaarplaats voor het kruid. Je kunt de peterselie in velletjes nat keukenpapier wikkelen of gebruikmaken van vershoudfolie om de peterselie in te bewaren. Op deze manier is de peterselie ongeveer 4 dagen houdbaar.

Als je een bakje kruiden hebt gekocht in de supermarkt is het ook verstandig om te THT datum in de gaten te houden. Kijk, ruik en proef altijd goed om te checken of de peterselie nog houdbaar is en lekker is om te eten.

Heb je een peterselieplantje gekocht of zelf gekweekt? Dan kan het plantje in een pot in de keuken of buiten in de tuin staan. Zo kun je steeds wat verse peterselie plukken als je het kruid nodig hebt in een gerecht.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.