Gehaktsaus invriezen is vrij eenvoudig, zolang het een saus is met een tomatenbasis. Het invriezen van sauzen op basis van room is iets lastiger. De textuur van deze sauzen verandert, net zoals de smaak en de algehele consistentie. We gaan hier verder in op gehaktsaus invriezen met een tomatenbasis. Heb je gehaktsaus met een roombasis of kaasbasis gemaakt? Kijk dan hoe je roomsaus en kaassaus het beste invriest. Dit is minder makkelijk, maar zeker niet onmogelijk!

Gehaktsaus invriezen met groenten in de saus

Heb je een heerlijke gehaktsaus gemaakt op tomatenbasis en heb je ook verschillende groenten aan de saus toegevoegd? Dan kan het gebeuren dat bij het ontdooien na het gehaktsaus invriezen de saus iets bitterder smaakt. Bepaalde groenten vriezen minder snel en makkelijk in dan sauzen. Waterige groenten, zoals bijvoorbeeld selderij, hebben de neiging om van consistentie te veranderen wanneer ze worden ingevroren. Het toevoegen van groenten met zaden, zoals aubergines, kan een bittere ondertoon aan je gehaktsaus geven. Dit kan zelfs het geval zijn voor de tomaten. Het is niet nodig om zaadjes te verwijderen voor het gehaktsaus invriezen, maar houd er rekening mee dat de kans bestaat dat de saus na ontdooien iets bitter kan smaken. Is dat het geval? Geen nood! Je vermindert de bitterheid eenvoudig door een snufje suiker, een klontje boter of een scheutje room toe te voegen wanneer je de gehaktsaus verwarmt na het ontdooien.

Zelfgemaakte gehaktsaus invriezen

Een gehaktsaus op basis van tomaten is het gemakkelijkst in te vriezen. Tomatensaus invriezen in plastic bakjes, diepvrieszakjes of diepvriesbestendige glazen bakjes is eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is de saus in porties verdelen. Zorg ervoor dat je de diepvriesbakjes niet helemaal vult. De saus zet uit tijdens het invriezen, wat betekent dat je wat ruimte over moet laten in de diepvriesbakjes. Het is over het algemeen voldoende om een ​​centimeter ruimte aan de bovenkant van het bakje vrij te laten, maar dit is uiteraard afhankelijk van het totale volume gehaktsaus dat je invriest. Zorg er ook voor dat je de gehaktsaus niet te lang laat afkoelen. Je kunt gehaktsaus invriezen het beste zo snel mogelijk doen. Dit voorkomt bacteriegroei en de vorming van ijskristallen in je voedsel.

Hoe lang blijft gehaktsaus goed in de vriezer?

De houdbaarheid bij gehaktsaus invriezen is niet zo lang als bij bijvoorbeeld fruit en groenten. Je hebt te maken met een vleesproduct en dat betekent dat je extra voorzichtig moet zijn en het niet te lang moet bewaren. Bevroren gehaktsaus blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer. Kies ervoor om de gehaktsaus in de koelkast te laten ontdooien voor gebruik. Zo kan de gehaktsaus rustig op temperatuur komen, zonder hevige temperatuurschommelingen en met een minimale kans op bacteriegroei. Laat je gehaktsaus op het aanrecht ontdooien? Houd er dan rekening mee dat de saus in korte tijd slecht kan worden. Eten ontdooien op het aanrecht wordt afgeraden. Verwarm de saus na ontdooien enige tijd goed voordat je deze consumeert.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.