Pastasaus invriezen kan heel goed. Als je dus pastasaus over hebt na een maaltijd of als je graag pastasaus in grote hoeveelheden maakt, kun je ervoor kiezen om pastasaus in te vriezen. Elke soort pastasaus kan in de vriezer bewaard worden.

Pastasaus invriezen: hoe doe je dat?

Als je een heerlijke pastasaus gemaakt hebt en je wilt deze geheel of gedeeltelijk invriezen, dan kan dat eenvoudig. Je dient de pastasaus eerst te laten afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de pastasaus wel alvast uit de pan halen en in een voor de diepvries bestemde bewaardoos doen met het deksel er los bovenop.

Als de saus is afgekoeld, kan het deksel van het diepvriesbakje er stevig op en plaats je de pastasaus in de vriezer. De saus blijft nu houdbaar, zodat je deze op een later moment voor een andere maaltijd kunt gebruiken.

Pastasaus invriezen: hoe lang houdbaar?

De pastasaus blijft in de vriezer bij een temperatuur van maximaal -18 graden Celsius gedurende ongeveer drie maanden houdbaar.

Pastasaus bewaren in koelkast: hoe lang houdbaar?

Als je de pastasaus die je over hebt van een maaltijd eerst een dag in de koelkast hebt bewaard, kun je deze de volgende dag alsnog goed invriezen. In de koelkast kan de pastasaus gedurende één tot enkele dagen bewaard worden.

Dit wordt met name bepaald door de houdbaarheid van het gehakt (of een ander soort vlees of vis) dat door de saus zit. Als het gehakt nog enkele dagen houdbaar was, dan kun je de pastasaus nog enkele dagen bewaren.

Was het vlees tot de volgende dag houdbaar? Dan kun je de pastasaus ook niet langer bewaren dan tot de volgende dag. Wel kun je de pastasaus invriezen. Zo blijft de saus alsnog langer houdbaar, tot ongeveer drie maanden na invriezen.

Pastasaus invriezen: ontdooien

Als je de pastasaus uit de vriezer haalt en laat ontdooien is het belangrijk dat je de ontdooide saus goed doorroert. De saus heeft meestal namelijk een basis van water of tomatensap en dit zorgt ervoor dat de overige ingrediënten van de pastasaus naar beneden zakken omdat deze zwaarder zijn dan de waterbasis.

Bij een bak ingevroren saus is de kans dus groot dat de groente of andere ingrediënten in de saus onderop liggen. Als de saus ontdooit, is het dus noodzakelijk om de saus even goed door te roeren. Zo krijgt de saus zijn oorspronkelijke vorm weer terug.