In tegenstelling tot de meeste soorten eten, hoef je je bij ijs niet af te vragen of het wel of niet kan worden ingevroren. Het moet juist! Het kan erg leuk zijn om zelf ijs te maken. IJs wordt vaak beschouwd als een zomers toetje, maar door een passend ijs recept met seizoensgebonden ingrediënten te gebruiken kan je het hele jaar door van ijs genieten. Voor elke persoonlijkheid en smaak is er een lekker ijs recept te vinden. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ben je bang dat zelf ijs maken lastig is? Het is verrassend eenvoudig en het resultaat mag er zijn!

IJs recept: welke ijssoort kies jij?

Misschien wel het belangrijkste onderdeel bij het kiezen van een ijs recept, is beslissen welk type ijs je gaat maken. Er zijn ontzettend veel soorten ijs, dus je hebt veel keuze. Populaire ijssoorten zijn onder meer softijs, slagroomijs, sorbetijs, mousse en nog veel meer. Softijs wordt meestal met geavanceerde machines gemaakt in restaurants en ijssalons, terwijl slagroomijs vooral in supermarkten wordt verkocht. De populairste en misschien wel gemakkelijkste ijssoorten om zelf te maken zijn echter waterijs en roomijs. Welke ijssoort kies jij?

IJs recept voor waterijs

Een ijs recept voor waterijs is voor de onervaren ijsmaker het eenvoudigst om mee te beginnen. Waterijs wordt typisch gezien als een zomerse traktatie of alleen voor kinderen, maar niets is minder waar. Het is misschien wel de meest veelzijdige ijssoort met eindeloze combinaties en mogelijkheden.

Waterijs vormpjes

Het is handig om een set met vormpjes voor waterijsjes in huis te hebben. Deze vormpjes zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten. Je hebt de standaard waterijsjesvormpjes, waar je een plastic stokje in steekt, de zogenaamde ijslolly. Maar je kunt ook kiezen voor callipovormige waterijsjes. Een vormpjesset voor waterijs is de enige investering die je hoeft te doen om zelf waterijs te maken, want verder heb je heel weinig nodig!

Let op dat je de waterijs vormpjes niet helemaal vult met de door jou gekozen ingrediënten. Er moet namelijk wat ruimte over blijven voor de vloeistof om uit te zetten. Als je water (of een andere vloeistof) in de vriezer plaatst, neemt het water in volume toe. Laat dus ongeveer een centimeter ruimte over in de vormpjes voor je waterijs. Zo krijg je de perfecte waterijsjes!

Ingrediënten ijs recept waterijs

Een ijs recept voor waterijs is vrij simpel, want vaak heb je de ingrediënten al in huis! Het enige wat je nodig hebt is wat siroop of vruchtensap. Dit vul je aan met water en voilà: het kan de vriezer in! Het enige lastige deel van dit ijs recept? Kiezen welke van de honderden geweldige ijs recepten je gaat maken!
Mix seizoensfruit en vruchtensap om een perfecte ijskoude snack vol vitamines te maken. En dit ziet er ook nog eens hartstikke mooi uit. Wil je een volwassen versie van waterijs? Giet dan in plaats van vruchtensap of siroop je favoriete wijn of champagne in de waterijs vormpjes.

Roomijs recept

Misschien wel de meest geliefde ijssoort is roomijs. Als je voor het eerst je eigen roomijs maakt, zul je aangenaam verrast zijn hoe gemakkelijk het is. Veel mensen aarzelen om dit zelf te proberen. Ze denken dat een ijs recept voor roomijs ingewikkeld of tijdrovend zal zijn of dat ze dure machines nodig hebben. Hoewel planning en voorbereiding belangrijk zijn, is het langste deel van het proces wachten tot het ijs is bevroren. Met het juiste ijs recept kan je vaak in minder dan een half uur een goede roomijs basis samenstellen.

Ingrediënten ijs recept roomijs

De basis voor roomijs is, je raadt het al, room. Behalve room zijn de enige basis ingrediënten die je nodig hebt: een beetje melk, suiker en zout. De rest is geheel aan jou. Voeg fruit toe voor een fruitige klassieker of maak het spannend met chocolade, snoep of noten; vrijwel alles is mogelijk en de keuze is geheel aan jou.

Roomijs in vriezer

In tegenstelling tot waterijs heb je voor roomijs geen speciale vormpjes nodig. Makkelijk hè? Je kunt de ingrediënten gewoon in een kom mixen en vervolgens giet je de mix in een diepvriesbak. Let op dat je deze diepvriesbak niet helemaal vult, want jouw roomijsmix zal nog uitzetten. Als je de bak dus tot de nok toe vult, bestaat de kans dat de diepvriesbak kapot barst omdat er geen ruimte is voor het uitzetten van de vloeistof.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.