Mascarpone is een heerlijke, romige kaas, die veel gebruikt wordt voor zowel hartige als zoete gerechten. Denk hierbij aan tiramisu en taarten, of bijvoorbeeld als basis voor romige pastasauzen. Maar mascarpone is ook best wel machtig, dus je houdt al snel wat over. Ook is het maken van mascarpone behoorlijk tijdrovend, dus is het handig om in één keer een flinke hoeveelheid te maken en een deel te bewaren voor een volgende keer. Je kunt mascarpone invriezen tot wel 2 maanden lang.

Mascarpone invriezen: hoe doe je dat?

Je kunt mascarpone op verschillende manieren invriezen: in een diepvrieszak, in een diepvriesbakje of in de originele (gesloten) verpakking.

Werk je graag met diepvrieszakken? Dan kun je mascarpone op de volgende wijze bereiden:
– Schep de mascarpone met een een lepel of ijsschep op een vel aluminiumfolie en rol deze zo strak mogelijk op, zodat de kaas zijn vorm en het vocht behoudt.
– Wikkel het pakketje nog eens in vershoudfolie. Dit voorkomt nog eens extra vochtverlies en verkleint de kans op vriesbrand aanzienlijk. Heb je geen vershoudfolie bij de hand? Geeft niet, ook zonder deze folie kun je de mascarpone invriezen.
– Plaats de kaas in een afsluitbare luchtdichte plastic zak en druk zo veel mogelijk lucht eruit.
– Zet de zak achter in je vriezer. Daar is het namelijk het koudst en hoe sneller de kaas bevriest, des te beter worden de voedingsstoffen bewaard en hoe minder ijskristallen er gevormd worden. Na ongeveer een dag is de kaas helemaal hard geworden en kun je de zak op een andere plek in je vriezer leggen. Let wel dat je vriezer minimaal 18 graden onder nul moet zijn om de kaas goed te kunnen bevriezen.

Naast bovengenoemde invriesmethode is het uiteraard ook mogelijk om de mascarpone in een diepvriesbakje te scheppen en dit bakje achter in de vriezer te plaatsen. Deze methode is sneller en gemakkelijker, al neemt een diepvriesbak in de meeste gevallen meer ruimte in in de vriezer dan een diepvrieszakje.

Heb je de roomkaas in de winkel gekocht maar de verpakking nog niet geopend? Dan kun je de mascarpone invriezen zonder deze uit de verpakking te halen. Gewoon direct de vriezer in!

Je kunt bevroren mascarpone ongeveer 2 maanden bewaren in de vriezer.

Is de mascarpone na het invriezen korrelig?

Mascarpone kan bij het invriezen en ontdooien wat korrelig worden. Dit komt doordat het vocht van de harde kern scheidt tijdens het invriesproces. Dit is niet erg en prima op te lossen als de mascarpone weer ontdooid is! Heb je te maken met korrelige mascarpone? Meng de mascarpone dan eenvoudig door, zodat het vocht en de harde kern weer samengevoegd worden tot een romige saus. Deze saus is uitstekend te gebruiken voor de lekkerste recepten.

Mascarpone ontdooien

Net zoals bij veel andere ingevroren producten geldt dat je mascarpone het best rustig in de koelkast kunt laten ontdooien. Op deze manier blijft de mascarpone het best bewaard en kun je de roomkaas nog optimaal gebruiken voor nieuwe recepten.

Als je per ongeluk te veel mascarpone hebt ontdooid, dan heb je wellicht de neiging om het teveel voor een tweede keer in te vriezen. Dit wordt niet aangeraden bij roomkazen. Heb je dus ontdooide mascarpone over? Probeer die dan in een ander recept toe te voegen. En anders is het beter om de mascarpone weg te doen.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.