Pannenkoeken zijn om te smullen! En het komt vaak voor dat er zo’n enorme stapel pannenkoeken wordt gebakken dat er een aantal pannenkoeken overblijven. Weggooien is zonde, maar hoe kun je overgebleven pannenkoeken het beste bewaren? Pannenkoeken invriezen is een goede oplossing!

Pannenkoeken invriezen: welke soorten pannenkoeken?

Houd jij het liefst van naturel pannenkoeken of ga je voor een pannenkoek met appel, rozijnen of misschien voor een hartige pannenkoek met kaas en spek? In Nederlandse huishoudens worden jaarlijks een recordaantal pannenkoeken gebakken. Niet alleen bij kinderen zijn pannenkoeken favoriet, want ook volwassenen lusten graag een lekkere pannenkoek op z’n tijd.

Aangezien iedereen anders is en smaken verschillen, worden er vaak verschillende soorten pannenkoeken gebakken. Een aantal pannenkoeken die naturel zijn, vervolgens wat zoete pannenkoeken en daarna wellicht nog wat hartige pannenkoeken. Welke soort pannenkoeken je ook maakt; het is zonde om de overgebleven pannenkoeken weg te gooien. Als er pannenkoeken overblijven, kun je deze zonder problemen invriezen. Alle soorten pannenboeken kunnen op deze manier maandenlang bewaard worden.

Pannenkoeken invriezen: wanneer de vriezer in?

Pannenkoeken kunnen zowel koud als warm gegeten worden. Meestal worden pannenkoeken gebakken en kort daarna opgegeten. De pannenkoeken worden dan in eerste instantie warm genuttigd. Als er pannenkoeken over zijn, kun je deze laten afkoelen tot kamertemperatuur. Daarna kunnen ze ingevroren worden.

Pannenkoeken invriezen kun je beter niet doen als de pannenkoeken nog warm zijn. Voor alle etenswaren die je wilt invriezen geldt dat deze eerst voldoende afgekoeld moeten zijn, voordat deze in de vriezer gestopt worden.

De diepvries moet goed koud blijven en heeft hier, zeker in de zomer, aardig wat energie voor nodig. Een constante temperatuur aanhouden van wel -18 graden Celsius is wat een vriezer doet. Als je hier een product in plaatst dat nog warm is, dan moet de vriezer extra hard gaan koelen om de temperatuur van -18 graden vast te kunnen houden. Jouw warme eten zorgt namelijk voor een stijging van de temperatuur in de diepvries. En dat veroorzaakt niet alleen een toename van benodigde energie voor de vriezer.

Ook de reeds ingevroren producten moeten goed gekoeld blijven om lang houdbaar en lekker te blijven. Het is dus niet de bedoeling dat de temperatuur in de diepvries opeens een paar graden stijgt. Het is dus zowel voor het energiegebruik als voor de ingevroren producten in de vriezer van belang dat je pannenkoeken invriezen past doet als de pannenkoeken goed afgekoeld zijn.

Pannenkoeken invriezen: hoe verpakken?

Bij pannenkoeken invriezen heb je te maken met redelijk grote ronde plakken die je in de vriezer wil bewaren. Hoe kun je de pannenkoeken verpakken voordat ze de diepvries ingaan? Dat kan op verschillende manieren!

Voor alle manieren om pannenkoeken in te vriezen geldt dat het het makkelijkst is het om de pannenkoeken eerst op te rollen. Zo heb je een minder grote massa die je moet verpakken. Een andere manier is om ze dubbel te vouwen.

De pannenkoeken kun je invriezen door ze in een plastic (diepvries)bakje te stoppen. De opgerolde pannenkoeken kun je iets buigen, waardoor ze goed in het bakje passen. Sluit het bakje af met een deksel en de pannenkoeken kunnen de vriezer in!

Pannenkoeken invriezen kun je ook doen door de pannenkoeken in een diepvrieszak te verpakken. Ook hierin is het handig om de pannenkoeken eerst op te rollen. Je kunt de pannenkoeken een voor een oprollen en naast elkaar in de diepvrieszak plaatsen of je kunt een aantal pannenkoeken tegelijk oprollen.

Als je de in te vriezen pannenkoeken niet allemaal tegelijk wilt opeten in de toekomst, is het raadzaam om de pannenkoeken als losse rolletjes in te vriezen. Of je kunt bijvoorbeeld folie tussen de pannenkoeken doen. Zo kun je straks makkelijker een of enkele pannenkoeken uit te diepvries halen, zonder dat je ze meteen allemaal moet ontdooien.

Pannenkoeken invriezen kan tevens in aluminiumfolie. Ook hier kun je kiezen voor het oprollen van de pannenkoeken alvorens deze in te vriezen. Maar je kunt de pannenkoeken ook zonder oprollen invriezen als je kiest voor aluminiumfolie als verpakking.

Pannenkoeken invriezen: hoe lang houdbaar?

Voor elke verpakkingsmethode geldt dat je de pannenkoeken goed moet afsluiten. Daarmee wordt bedoeld dat ze luchtdicht verpakt moeten worden.

Bij een plastic (diepvries)bakje moet een deksel gebruikt worden en bij een diepvrieszak moet je controleren of de zak goed afgesloten is. Bij aluminiumfolie dien je te controleren of er geen kieren in het folie zitten; het folie moet de pannenkoeken helemaal afsluiten van de buitenlucht.

Als de pannenkoeken goed luchtdicht verpakt en vers ingevroren zijn, zijn ingevroren pannenkoeken tot wel 6 maanden houdbaar én lekker om te eten. Je kunt dus nog een lange tijd genieten als je kiest voor pannenkoeken invriezen!

Pannenkoeken in koelkast bewaren

Als je te veel pannenkoeken gemaakt hebt, kun je ze ook in de koelkast bewaren. Dit kun je doen als je geen vriezer hebt, geen ruimte in de diepvries hebt of als je de overgebleven pannenkoeken later die dag of de volgende dag wilt opeten.

Pannenkoeken bewaren in de koelkast is ook mogelijk. Al blijven de pannenkoeken dan slechts 24 tot hooguit 48 uur lekker.

Ook bij pannenkoeken in koelkast bewaren geldt dat de pannenkoeken goed verpakt moeten worden. Als je de pannenkoeken gewoon op een bord in de koelkast zet, dan drogen de pannenkoeken uit en zijn ze niet heel smakelijk meer. Zorg er dus voor dat je de pannenkoeken luchtdicht verpakt en pas in de koelkast plaatst als de pannenkoeken afgekoeld zijn.