Slagroom invriezen is mogelijk, maar houd wel rekening met het soort slagroom dat je invriest. Nog ongeklopte slagroom kun je eenvoudig invriezen en voor weken tot zelfs maanden bewaren. Dit bespaart je niet alleen geld, maar is ook een handige mogelijkheid om het room telkens in kleine hoeveelheden te gebruiken. Met slagroom die al opgeklopt is moet je wat behoedzamer zijn in de diepvries. Geklopt room kan bij het invriezen en ontdooien makkelijk inboeten aan textuur en smaak.

Ongeklopte slagroom invriezen

Verse slagroom die nog niet stijfgeklopt is wordt vaak in kuipjes van 250 ml verkocht. Dit is niet zo voordelig als je af en toe wat room gebruikt in een sausje of soepje of door de koffie. De resterende slagroom invriezen is een prima oplossing. Je kunt het simpelweg overhevelen naar een zipper zakje en in de diepvries plaatsen. Als je graag wat meer controle hebt over de hoeveelheid slagroom die je gaat ontdooien, is een ijsblokbakje met deksel een handig alternatief. Je drukt alleen de blokjes die je nodig hebt uit het bakje.

Houdbaarheid slagroom in vriezer

Bij de ideale diepvriestemperatuur (-18 °C) is ongeklopte slagroom tot wel 4 maanden houdbaar in een luchtdicht zipper zakje. In een ijsblokbakje is de houdbaarheid wat korter. Bij het ontdooien kan de textuur van het slagroom iets minder worden, maar aan de smaak verandert er in principe niets.

Kan ontdooide slagroom nog worden stijfgeklopt?

Slagroom is de dunne room die van volle melk wordt geschept en heeft een vetaandeel van 30% tot 40%. Bij het kloppen komt er lucht tussen de vetmoleculen en krijgt de room zijn karakteristieke stijve, luchtige structuur. Ontdooide slagroom kan helaas niet meer worden opgeklopt. Tijdens het invriezen en ontdooien worden de vetmoleculen in het room namelijk een stuk brozer, waardoor ze geen lucht meer kunnen vasthouden. Als je toch met een klopper aan de slag gaat is de kans groot dat de room een klonterige structuur krijgt. Ongeklopte slagroom invriezen is dus alleen nuttig als je het later in ongeklopte vorm gaat gebruiken. Bijvoorbeeld in sauzen en soepen, geroerd door de koffie en als basis voor roomijs.

Geklopte slagroom invriezen

Stijfgeklopte slagroom invriezen is ook goed mogelijk, maar heeft wat extra aandacht nodig. Je moet ervoor zorgen dat de lucht die in het slagroom zit niet ‘ontsnapt’. Doe geklopte room daarom niet meteen in een zipper zakje, want dit kan voor druk zorgen. Het is beter om eerst wat toefjes slagroom op bakpapier te maken en ze minstens 2 uren in deze onbeklemde houding te laten invriezen. Plaats ze bij voorkeur achter in de vriesruimte waar de temperatuur het laagste is. Eenmaal ingevroren kun je de toefjes gerust in een luchtdicht diepvrieszakje doen, voor meer opberggemak en een langere houdbaarheid.

Een bijkomend voordeel van in toefjes invriezen is dat de slagroom al in bruikbare porties is verdeeld. Zo hoef je elke keer maar 1 of 2 toefjes uit de diepvries te halen. Geklopte slagroom kan bij diepvriestemperatuur (-18 °C) maximaal 2 maanden bewaard worden. Na ontdooien zullen de toefjes iets minder luchtig zijn, maar nog prima ogen en smaken op gebak, koffie en chocolademousse.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.