Eten uit vriezer hoe lang houdbaar?

Eten uit vriezer hoe lang houdbaar?

Eten uit vriezer hoe lang houdbaar? Hoe weet je zeker of je eten niet bedorven is, of niet meer lekker smaakt? Is het nog veilig om eten uit je vriezer op te eten? Gemiddeld gezien blijft eten uit de vriezer minimaal enkele maanden tot wel een jaar goed in de diepvries. Het grote voordeel van invriezen is dat je de houdbaarheid van een product verlengt. Op die manier voorkom je voedselverspilling en bespaar je geld.

Eten uit vriezer hoe lang houdbaar?

De houdbaarheid van eten is afhankelijk van een aantal dingen, zoals het soort eten en de temperatuur van je vriezer. Vooral brood is een populair levensmiddel om in te vriezen. Ook zijn veel mensen benieuwd naar hoe lang gekookte rijst, groente, fruit, vis en vlees in de vriezer goed blijven. De meeste soorten eten vallen onder een van deze categorieën. Na het ontdooien van vlees of ander eten, gebruik je het precies in je gerecht zoals je ook zou doen als je het net gekocht zou hebben.

Eten uit vriezer houdbaar: tot 1 maand

De meeste mensen krijgen een heel brood niet op, voordat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Brood invriezen is daarom een uitstekend idee, vooral wanneer je in de supermarkt of bij de bakker meerdere broden tegelijkertijd koopt. Brood is in de vriezer ongeveer een maand houdbaar. Niet heel lang dus, maar je hebt zo wel voldoende tijd om je brood op te eten en hoeft niets weg te gooien.

Eten uit vriezer houdbaar: 3 tot 6 maanden

Net zoals voor brood, geldt voor rijst dat je meestal te veel of voor meerdere dagen klaarmaakt. Gekookte rijst bewaar je in de vriezer maximaal drie maanden. Zorg er wel voor dat je de rijst niet lang na het koken invriest. In de koelkast verliest rijst namelijk snel zijn houdbaarheid. Kip en varkensvlees blijft twee tot drie maanden goed in de vriezer.

Hoe lang is eten uit de vriezer houdbaar? 6 maanden tot een jaar

Wat vlees betreft is rundvlees invriezen een uitzondering. Rundvlees blijft in de vriezer namelijk langer houdbaar dan kip of varkensvlees. Rundvlees is tot wel negen maanden houdbaar.

Let wel op, want er bestaat een verschil tussen rundergehakt en half-om-half gehakt. Rundergehakt bewaar je gerust tot negen maanden. Half-om-halfgehakt bestaat voor een deel uit varkensvlees, dus daarvoor geldt dat het maximaal drie maanden in je vriezer goed blijft. Ander eten dat in je vriezer wel zes maanden tot een heel jaar goed blijft zijn fruit en groenten. Fruit invriezen blijft 8 tot 12 maanden goed. Groente bewaar je maximaal een jaar in je vriezer. Ook diepvriespizza is geschikt om ruim 8 maanden in een vriezer te bewaren.

Houdbaarheid eten uit vriezer afhankelijk van temperatuur

Eten uit vriezer hoe lang houdbaar? Dat hangt vooral af van het soort eten, maar ook van de temperatuur in je vriezer. Over het algemeen geldt: hoe kouder de vriezer, des te langer houdbaar je eten. Het aantal maanden dat in dit artikel staat vermeld, gaat uit van een temperatuur van -18 graden Celsius. Dat is de standaard temperatuur in een normale, vrijstaande vriezer.

Gebruik je het vriesvak dat in je koelkast zit? Let dan goed op de temperatuur. Het vriesvak in een koelkast is namelijk veel minder koud dan in een echte diepvries. Iets om goed op te letten, want eten dat bij -18 graden Celsius tot wel een half jaar of langer goed blijft, is bij een temperatuur van -12 graden Celsius nog maar een maand houdbaar. Bij -6 graden Celsius (de temperatuur in het vriesvak van een koelkast) daalt de houdbaarheid zelf tot ongeveer een week. Houd hier dus goed rekening mee. Let vooral goed op vlees.

Tip: label je ingevroren eten en bewaar in diepvriesbakjes

Wanneer je jouw eten voor langere tijd in je vriezer bewaart, raak je snel het overzicht kwijt. Wat is wanneer de vriezer ingegaan? Waarschijnlijk weet je het antwoord niet voor alle producten te geven. Bewaar het eten dus altijd in een schone zak of bakje en plak er een label met de datum op. Vermeld de originele houdbaarheidsdatum van het product die op de verpakking staat, de dag waarop je het eten hebt bereid en de dag waarop het de vriezer is ingegaan.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.