Voorraad eten bereiden en invriezen

Voorraad eten bereiden en invriezen

Als je geen zin of tijd hebt om dagelijks een maaltijd te bereiden, kun je ervoor kiezen voor een voorraad eten bereiden en invriezen. Zo heb je voor een aantal dagen eten beschikbaar en hoef je de maaltijden alleen nog te ontdooien en te verwarmen.

Boodschappen voor maaltijden invriezen

Als je kiest voor een voorraad eten bereiden en invriezen, moet je bij het doen van de boodschappen alvast vooruit denken. Wat wil je bereiden en invriezen? Haal ruim voldoende boodschappen in huis, zodat je diverse maaltijden kunt klaarmaken. Als alles eenmaal in huis is, kies je een moment uit waarop je een uurtje (of twee) in de keuken wilt doorbrengen. Dit wordt het moment waarop je voor een aantal dagen maaltijden gaat bereiden.

Ovenschotel invriezen of saus invriezen

Heb je inspiratie nodig voor het maken van maaltijden die je makkelijk kunt invriezen? Denk bijvoorbeeld aan een ovenschotel. Vrijwel elke ovenschotel is goed in te vriezen en bevat in één diepvriesbakje een complete maaltijd. Handig om op deze manier een voorraad eten bereiden en invriezen aan te pakken! Om goed overzicht te houden in de vriezer is het handig om elk diepvriesbakje te voorzien van een etiket, waarop je schrijft wat er in het bakje zit.

Je kunt ook een of meerdere sauzen bereiden, zodat je die altijd klaar hebt voor een drukke doordeweekse dag. Op zo'n dag pak je de saus uit de vriezer en hoef je alleen nog wat rijst of pasta te koken om in korte tijd een maaltijd op tafel te zetten.

Ingevroren maaltijd ontdooien

Als je in de diepvries maaltijden klaar hebt liggen, is het handig om de avond van tevoren al te bedenken wat je de volgende dag wilt eten. Haal de avond voorafgaand aan de avond waarop je een (nu nog) ingevroren maaltijd wilt eten, de maaltijd alvast uit de vriezer en plaats het diepvriesbakje in de koelkast. Zo kan je maaltijd langzaam ontdooien en hoef je de maaltijd de volgende dag alleen nog even te verwarmen in de magnetron.

Het is uiteraard ook mogelijk om een diepbevroren maaltijd in de magnetron te ontdooien. Dit kost alleen meer energie en het duurt een paar minuten langer voordat je aan tafel kunt.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.