Vriezer ontdooien

Vriezer ontdooien

Bijna iedereen heeft een vriezer in huis. Hartstikke handig, want zo verleng je de houdbaarheid van veel etenswaren! Vaak zitten vriezers lekker vol met producten, zodat je altijd wat achter de hand hebt om te eten. Helemaal geen verkeerde gedachte. Denk je er echter ook aan dat de vriezer ontdooien af en toe nodig is? Zo voorkom je ijsgroei aan de binnenkant van de vriezer, waardoor ingevroren producten minder lang houdbaar blijven en er minder ruimte in de vriezer ontstaat.

Hoe lang is ingevroren voedsel houdbaar?

De meeste thuiskoks en wetenschappers weten dat het invriezen van voedsel een uitstekende methode is om voedsel te bewaren. Het stopt de groei en beweging van microben die leiden tot bederf van voedsel. Het doodt ze niet, maar het houdt ze wel tegen. Bevroren voedsel is voor zeer lange tijd goed als het op de juiste wijze en bij minimaal -18 graden Celsius wordt bewaard.

Vriezer ontdooien: waarom is het nodig?

De temperatuur in een thuisvriezer fluctueert elke keer dat de deur opengaat. Warme lucht bevat meer vocht dan koude lucht. Wanneer warme lucht de koude lucht ontmoet, condenseert of verandert het in water. Elke keer dat je je vriezer opent, sijpelt er een klein beetje warme lucht naar binnen en condenseert. Dat vocht bevriest, meestal aan de zijkanten en planken van een standaard vriezer, in de vorm van rijp. Ben je benieuwd hoe koud jouw vriezer daadwerkelijk is? Plaats dan een vriesthermometer in de diepvries en ontdek de temperatuur!

Een vorstvrije vriezer is voorzien van een verwarmingsspiraal en temperatuursensor ter voorkoming van de vorming van rijp aan de binnenkant van het apparaat. Als je vriezer echter niet vorstvrij is, kan het zijn dat de ophoping groter wordt. De wanden van ijs nemen niet alleen waardevolle ruimte in je vriezer in beslag, maar ze maken het ook moeilijker voor je vriezer om efficiënt te werken. Daarom is vriezer ontdooien af en toe echt nodig, net zoals de koelkast schoonmaken zo nu en dan moet gebeuren.

Hoe vaak de diepvries ontdooien?

We hebben onze diepvriezers vol liggen met een voorraad aan handige en lekkere etenswaren om ons te helpen geld en tijd te besparen. Daarom moeten we er ook voor zorgen dat onze diepvries goed werkt. Minimaal 1 à 2 keer per jaar de vriezer ontdooien is absoluut noodzakelijk. Merk je vaker ijs op aan de wanden of platen van je vriezer? Kies er dan voor om vriezer ontdooien bijvoorbeeld elk kwartaal te doen. Op deze manier blijft de diepvries goed werken en blijft het ingevroren voedsel het langst houdbaar.

Vriezer ontdooien: eerst leegeten

Een gemakkelijke en minder stressvolle manier van vriezer ontdooien, is door eerst de inhoud op te eten voordat je de stekker uit het stopcontact haalt. Door een paar avonden uit de diepvries te eten, kun je geld besparen omdat je voor die avonden even geen nieuwe maaltijden hoeft te kopen. Houd in je achterhoofd dat alles in je vriezer al eens gekocht is en dat je het het beste kunt opeten zolang de kwaliteit nog uitstekend is. In een vriezer met wisselende temperaturen gaat de houdbaarheid van producten langzaam maar zeker achteruit. Als je de vriezer hebt 'leeggegeten', haal je de stekker uit het stopcontact, open je de deur en laat je het ijs smelten. Badlakens kunnen helpen om het water op te nemen dat van de zijkanten smelt. Veeg de zijkanten van het apparaat helemaal droog voordat het weer aanzet en weer in gebruik neemt.

Opslaan van voedsel tijdens het diepvries ontdooien

Lukt het je niet om alle etenswaren uit de vriezer op te eten of vind je het zonde om de voorraad helemaal weg te werken? Dan kun je kiezen voor vriezer ontdooien waarbij je het bevroren voedsel tijdelijk elders opslaat. Heb je een koelbox? Leg de bevroren producten hier dan in. De koude blijft op deze manier nog enige tijd in de box, dus in die tijd kun jij mooi de diepvries ontdooien. Een andere manier is om de ingevroren etenswaren omwikkeld met dekens in een koele ruimte te leggen. De vriezer ontdooien in de winter is een slimme keuze! Dan is het namelijk het eenvoudigst om de bevroren producten tijdelijk even buiten te leggen in de koud. Een pan met heet water in de niet-aangesloten, lege vriezer kan het ontdooiproces helpen versnellen. Zo hoeven de bevroren producten niet te lang buiten de diepvries te liggen.