Gehakt invriezen kan handig zijn. Je hebt misschien een restant over van een andere maaltijd of je hebt bijvoorbeeld extra veel hebt ingekocht tijdens een aanbieding. Het is belangrijk om goed te weten hoe gehakt invriezen en ontdooien veilig gebeurt. Zo kun je altijd terugvallen op de voorraad in de vriezer, zonder dat je naar de supermarkt hoeft.

Gehakt invriezen: rauw gehakt invriezen

Je kunt rauw gehakt invriezen voor later gebruik. Aanbevolen wordt om het rauwe gehakt direct na aanschaf in de vriezer te plaatsen, maar in elk geval binnen een dag na het boodschappen doen. Bedenk je pas na enkele dagen dat rauw gehakt invriezen alsnog nodig is? Het kan officieel tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Maar zeker voor vlees geldt: hoe eerder invriezen, hoe beter.

Rauw gehakt invriezen: rauw gehakt blijft ongeveer twee maanden houdbaar in de vriezer.

Gehakt invriezen: gebraden gehakt invriezen

Als je gebraden gehakt over hebt, kun je dit uitstekend invriezen. Zorg ervoor dat het gebraden gehakt eerst afkoelt tot kamertemperatuur en plaats het gehakt vervolgens in een luchtdichte verpakking. De verpakking dient uiteraard geschikt te zijn voor diepvriestemperaturen.

Pas op dat je het gebraden gehakt niet te lang laat ‘afkoelen’ voordat je het in de vriezer plaatst. Hoe langer het gehakt buiten de koeling is, hoe groter de kans bestaat dat er bacteriën in het gebraden gehakt ontstaan. Deze bacteriën worden tijdens het invriezen niet gedood, maar gewoon meebevroren met het gehakt. Bij het ontdooien komen de bacteriën dus weer tot leven en kan het zijn dat je vlees niet meer veilig is om te eten.

Gebraden gehakt invriezen: gebraden gehakt blijft twee tot drie maanden houdbaar in de vriezer.

Bevroren gehakt ontdooien

Bevroren gehakt ontdooien kan op verschillende manieren. De beste manier is om het vlees uit de vriezer te halen en een dag in de koelkast te plaatsen. Zo kan het bevroren gehakt langzaam ontdooien en blijft de kwaliteit van het gehakt gewaarborgd.

Heb je geen tijd om een dag te wachten? Dan kun je het gehakt in de magnetron ontdooien. Let er wel op dat je geen enorme hoeveelheden bevroren gehakt tegelijk in de magnetron plaatst, maar kies voor kleinere porties.

Bevroren rauw gehakt ontdooien in een koekenpan kan ook, maar kost wat meer tijd en aandacht. De buitenste randen van het bevroren gehakt zullen eerst ontdooien, dus die ‘schraap’ je er steeds af, zodat de laag eronder kan ontdooien en aanbraden. Deze methode van gehakt ontdooien wordt echter niet aanbevolen.

Het is het beste als vlees langzaam ontdooit, dus het is het handigst als je een dag van tevoren bedenkt welk vlees je alvast uit de vriezer kunt halen om in de koelkast te plaatsen.

Gehakt invriezen, ontdooien en opnieuw invriezen

Als je rauw gehakt in de vriezer hebt bewaard en je het daarna bereidt, is het geen probleem om het inmiddels gebraden gehakt daarna opnieuw in te vriezen.

Heb je rauw gehakt ingevroren en laten ontdooien, maar bedenk je dat je het gehakt eigenlijk toch liever in de vriezer wilt bewaren? Ook dan kun je het rauwe gehakt opnieuw invriezen. De kwaliteit van het gehakt kan wel iets achteruit gaan, doordat het gehakt minder vocht (sappen) zal hebben na de tweede invriesronde. Je kunt er dus ook voor kiezen om het rauwe gehakt alvast te braden en vervolgens als gebraden gehakt in te vriezen.