Brood invriezen

Brood invriezen

Brood invriezen is een goede oplossing om brood langer vers te houden. Door steeds een deel van het brood uit de diepvries te halen, heb je altijd vers brood in huis. Ingevroren brood is minstens 1 maand houdbaar.

Brood invriezen uit de supermarkt of van de bakker

Als je een voorgesneden brood koopt in de supermarkt, kun je ervoor kiezen om het brood in zijn geheel of gedeeltelijk in de vriezer te bewaren. Veel gezinnen kopen meerdere broden tegelijk: één brood wordt aangebroken voor die dag en de overige broden gaan de vriezer in.

Voorgesneden brood uit de supermarkt of van de bakker kan heel goed ingevroren worden. Brood invriezen is makkelijk en handig. Je kunt het brood in de plastic broodzak laten zitten en direct na aankoop thuis in de vriezer plaatsen. Controleer wel of er geen gaatjes in de plastic zak zitten, want dan kan het brood uitdrogen in de vriezer.

Heb je het brood al een paar dagen gelegen gekocht en wil je het alsnog invriezen? Ook dat kan. Al moet je er dan wel rekening mee houden dat het brood niet meer supervers is. Het brood zal in de vriezer de huidige versheid behouden.

Boterhammen invriezen

Wil je geen heel brood invriezen? Je kunt ook een of meerdere boterhammen apart invriezen. Sommige mensen vinden het handig om een heel brood alvast op te delen in porties. Maak bijvoorbeeld zakjes met vier of acht boterhammen, zodat je steeds een portie (waar je een dag mee kunt doen) uit de vriezer haalt.

Boterhammen los invriezen kan goed. Zorg er wel voor dat de boterhammen goed verpakt worden. Gebruik speciale diepvrieszakjes of bewaar de porties boterhammen in bewaardozen die bestemd zijn voor de vriezer. Als je boterhammen bewaart in een plastic zak waarin een gaatje zit, dan kan het brood in de vriezer uitdrogen.

Het is ook mogelijk om het voorgesneden brood als geheel in te vriezen en er vervolgens steeds een of enkele sneetjes van los te trekken in de vriezer, zodra je boterhammen nodig hebt.

Houdbaarheid brood in vriezer

Brood invriezen is handig omdat het brood hierdoor veel langer vers blijft. Indien je brood hebt ingevroren, blijft dit zeker een maand houdbaar zonder zijn versheid te verliezen. Dit is het geval bij echte diepvriestemperaturen van maximaal -18 graden Celsius.

In een vriesvakje in de koelkast is brood iets minder lang houdbaar. Deze vriesvakjes zijn namelijk minder koud, dus de versheid van het ingevroren brood zal hierdoor sneller afnemen dan in een echte vriezer.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.