Banaan invriezen

Banaan invriezen

Banaan invriezen kan op verschillende manieren. Je kunt ongepelde banaan invriezen, stukjes invriezen of de banaan eerst pureren. Bananen blijven in de vriezer 2 à 4 maanden houdbaar, afhankelijk van de gekozen wijze van invriezen.

Banaan invriezen: voedzaam en populair stuk fruit

Vaak worden bananen te snel weggegooid. Dit is zonde, want rijpe en overrijpe bananen zijn namelijk perfect om in te vriezen. Doordat (over)rijpe bananen lekker zoet zijn, kun je de bananen nog heel goed gebruiken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke smoothie met banaan?

Bananen zijn een van de bekendste soorten fruit. Ze bevatten veel voedingsvezels, kalium en zetmeel. Bananen zijn zeer calorierijk en erg populair in Nederland. Door te kiezen voor banaan invriezen, heb je altijd bananen in huis voor lekkere drankjes of gerechten. Een banaan wordt vaak gegeten als tussendoortje, maar kan ook op andere manieren worden ze bereid. Zo zijn vooral overrijpe bananen perfect voor in smoothies, milkshakes of in een versgebakken bananenbrood.

Banaan invriezen: wanneer de vriezer in?

Allereerst is het goed om te weten dat je alleen rijpe tot licht overrijpe bananen kunt invriezen. Groene of onrijpe bananen kunnen namelijk niet rijpen in de vriezer, waardoor deze hiervoor niet geschikt zijn. Een tip is om de bananen te verdelen in porties die bijvoorbeeld precies genoeg zijn voor een smoothie. Dit kan je namelijk wat tijd besparen als je de smoothie of milkshake gaat maken; wel zo handig!

Banaan invriezen: hoe verpakken?

Er zijn verschillende manieren om bananen in te vriezen. De makkelijkste manier is om de bananen ongepeld in te vriezen. Je kunt de ongepelde bananen in een diepvrieszakje stoppen en in de vriezer plaatsen.

Een andere mogelijkheid is om bananen in stukjes in te vriezen. Als voorbereiding hierop pel je de bananen en snijd je ze in stukjes van een paar centimeter. Je kunt de stukjes alvast 'voor-invriezen' door ze los van elkaar in de vriezer te plaatsen. Als ze bevroren zijn, kun je de stukjes samen in een diepvrieszakje stoppen, dit zakje goed afsluiten en in de vriezer plaatsen.

In plaats van in stukjes kun je ook kiezen voor gepureerde banaan invriezen. Als je de banaan gepureerd hebt, kun je de banaan in een diepvriesbakje of diepvrieszakje stoppen en bij -18 graden Celsius in de vriezer plaatsen.

Banaan in vriezer: hoe lang houdbaar?

Afhankelijk van de manier waarop je banaan invriest, blijft de banaan 2 tot 4 maanden goed in de diepvries. Stukjes banaan kun je ongeveer 4 maanden in de vriezer bewaren. Gepureerde banaan blijft ook ongeveer 4 maanden houdbaar. Ongepelde bananen zijn minder lang houdbaar, namelijk zo'n 2 maanden.

Banaan in koelkast bewaren

Bananen kunnen niet goed tegen de kou. Banaan in koelkast bewaren is daarom niet verstandig. Je kunt bananen het beste buiten de koelkast bewaren. Dit kan bijvoorbeeld op de fruitschaal of op een andere droge plek. Ze zijn dan ongeveer 5 tot 7 dagen houdbaar. Let er wel op dat bananen de stof ethyleen bevatten. Deze stof bevordert de rijping, waardoor andere soorten fruit op de fruitschaal sneller kunnen bederven als er banaan bij ligt.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.