Drinken invriezen

Drinken invriezen

Drinken invriezen kan in de meeste gevallen. Het is bij het invriezen wel heel belangrijk dat je een juiste verpakking voor de in te vriezen drank of vloeistof gebruikt. Het drinken dat je invriest zal namelijk in volume toenemen, zodra het bevroren is, dus de verpakking moet hierop afgestemd zijn.

Drinken invriezen: hoe doe je dat?

Drinken invriezen is mogelijk, maar je moet met het volgende rekening houden. Water (of een andere willekeurige vloeistof) zet uit tijdens het invriesproces. De vloeistof neemt bij het invriezen toe in massa. Hierdoor heeft de ingevroren vloeistof meer ruimte nodig in een verpakking dan dezelfde vloeistof vóordat die de vriezer ingaat.

Bij drinken invriezen gaat het om een vloeistof, dus het allerbelangrijkste om te onthouden is dat je de juiste verpakking kiest voor het invriezen.

Drinken in vriezer: juiste verpakking kiezen

Als je een vloeistof in wilt vriezen, is het handig om de vloeistof uit de huidige verpakking te halen. In veel verpakkingen kun je namelijk niet precies zien hoe vol de verpakking zit. En het is belangrijk om een ruime marge te nemen binnen in de verpakking bij het invriezen.

Dankzij deze marge heeft de vloeistof tijdens het invriezen de ruimte om uit te zetten. Als je geen rekening houdt met de extra ruimte die de vloeistof nodig heeft tijdens het invriezen, dan kan de verpakking kapot barsten in je vriezer.

Je kunt drinken invriezen het beste doen door het drinken in een diepvriesbakje te gieten. Deze bakjes zijn van kunststof en speciaal bestemd voor gebruik in de vriezer. Het deksel is goed sluitend, waardoor je geen risico loopt op lekken (als de vloeistof nog niet in zijn geheel bevroren is) of uitdroging (als het ingevroren product niet luchtdicht wordt afgesloten).

Plaats je regelmatig eten en drinken in de vriezer? Dan is het raadzaam om de verpakkingen van in te vriezen producten te voorzien van een speciaal diepvriesetiket. Zo kun je altijd gemakkelijk zien wat er precies in de diepvries zit.

Drinken invriezen: drinken in PET-fles

Zit het drinken dat je wilt invriezen in een PET-fles? Controleer dan of er voldoende marge is voor de drank om uit te zetten. Zo ja, dan kun je het drinken in de PET-fles laten zitten en deze fles in zijn geheel invriezen. Zit de PET-fles voor je gevoel net te vol? Haal er dan een beetje drinken uit, schroef de dop er weer stevig op en vries de PET-fles dan in.

Drinken in vriezer: hoe lang houdbaar?

De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.