Vis invriezen

Vis invriezen

Vis invriezen is mogelijk met zowel magere als vette vis. Aangeraden wordt om de vis vers in te vriezen en dus niet als bereide vis in de vriezer te plaatsen. Magere vis blijft langer houdbaar in de vriezer dan vette vis.

Vis invriezen: een veelzijdig gerecht

Waar er vroeger door veel mensen vooral veel vlees werd gegeten, is de afgelopen jaren vis ook steeds vaker terug te vinden op het menu. Logisch ook; het is heerlijk, vaak gemakkelijk klaar te maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Zo zijn er tientallen soorten vis die je op tal van manieren kunt bereiden. Maar hoe lang kun je vis precies bewaren in de vriezer? En hoe kun je het beste vis invriezen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de vis goed blijft?

Er zijn talloze soorten vis om te eten. Vis wordt vaak als avondmaaltijd of als lunch gegeten. Ook is het in Nederland een bekend tussendoortje. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Hollandse Nieuwe, kibbeling of een stukje vis op een toastje? De manieren om vis te bereiden zijn enorm; zo kun je vis bijvoorbeeld bakken, braden, grillen op de BBQ of stomen.

Vis is onder te verdelen in verschillende categorieën, zo heb je zoutwatervis, zoetwatervis en trekvis. Deze soorten zijn vervolgens weer te verdelen in magere en vette vis. Vis invriezen kan prima, waarover we je hieronder meer vertellen.

Vis invriezen: wanneer de vriezer in?

Als je een grote hoeveelheid aan vis hebt gekocht, dan kun je deze goed in de diepvries bewaren. Je kunt echter niet elke soort vis even lang in de vriezer bewaren. De houdbaarheid verschilt namelijk per vissoort.

Als je wilt kiezen voor vis invriezen, dan is het belangrijk om verse vis te kopen en deze zo snel mogelijk in de vriezer te plaatsen. Dit zorgt er namelijk voor dat de vis zo vers mogelijk blijft en de kans op bederven klein is.

Vis invriezen: hoe verpakken?

Het is belangrijk om vis goed te verpakken voordat deze de vriezer in gaat. Dep de vis droog en wikkel deze in vershoudfolie. Stop de vis in een luchtdichte diepvrieszak en gebruik etiketten op de verpakking om de datum van vis invriezen op te schrijven.

Bewaar de vis op -18 graden Celsius in de vriezer en leg de vis achterin. Dit is namelijk de koudste plek van de vriezer, waardoor de vis snel invriest. Stapel de stukken ook niet op; door ze te verspreiden kan de kou sneller doordringen tot de kern.

Vis in vriezer: hoe lang houdbaar?

Zoals hierboven al staat beschreven, is het afhankelijk van het type vis hoe lang deze houdbaar is in de vriezer. Magere vis invriezen blijft doorgaans langer houdbaar dan vette vis. Als richtlijn is het verstandig om maximaal rond de 3 à 4 maanden aan te houden. Dit geldt bijvoorbeeld voor haring, forel, tong en vette soorten vis. Sommige magere vissoorten kun je wel langer bewaren; zo kun je tarbot of schol vaak wel tot 6 maanden bewaren in de vriezer. De houdbaarheid geldt echter alleen voor verse vis die snel is ingevroren.

Vis in koelkast bewaren

Als je van plan bent de vis binnen enkele dagen weer te eten, dan hoef je de vis niet in te vriezen. Je kunt vis in koelkast bewaren zonder problemen. Let er wel op dat je de koelkast op maximaal 4 graden Celsius zet en de vis inpakt in vershoudfolie. Zet de vis dan op de koudste plaats: onderaan in de koelkast. Op deze manier kun je verse vis maximaal 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.