Pasta invriezen

Pasta invriezen

Pasta invriezen is mogelijk, maar de textuur van ontdooide gekookte pasta verandert wel. Om de textuur van pasta zo veel mogelijk te behouden, is het raadzaam om de pasta al dente (of net iets korter) te koken en vervolgens in te vriezen.

Pasta invriezen: kies jij voor spaghetti, macaroni of penne?

Pasta is een enorm veelzijdig product en er zijn tal van varianten op dit Italiaanse gerecht. Zo is er bijvoorbeeld pasta carbonara, pasta pesto, pasta bolognese en een pasta met roomsaus. Er zijn tientallen soorten die stuk voor stuk heerlijk zijn. Toch zal het vaak gebeuren dat je na een maaltijd een halve pan pasta over hebt. Dan is het mogelijk om deze pasta te bewaren door de pasta in te vriezen.

Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren die gemaakt zijn van tarwemeel. Bekende voorbeelden zijn onder andere penne, spaghetti en macaroni. Droge pasta is voor lange tijd houdbaar als je deze op een koele, droge en donkere plek bewaart. Als je de pasta echter al hebt gekookt, is dit geen optie meer. Dan kun je het beste pasta invriezen.

Pasta invriezen kan op verschillende manieren. Als je een snelle maaltijd in de vriezer wilt hebben staan, is het handig om de pasta met de saus samen in te vriezen. Ook is het mogelijk om de pasta en de saus apart in te vriezen. Mocht je de pasta los invriezen, dan is het verstandig om 1 theelepel olie per 500 gram pasta toe te voegen. Dit voorkomt namelijk dat de pasta aan elkaar gaat plakken.

Pasta invriezen: wanneer de vriezer in?

Deegproducten zijn lastig in te vriezen, doordat met name de textuur snel verloren gaat. Een tip om dit probleem te beperken is door het kookproces te stoppen voordat de pasta al dente is. Doe je dit niet? Dan zal je waarschijnlijk een slappe textuur hebben na het ontdooien. Ook is het verstandig om de pasta rustig op kamertemperatuur af te laten koelen om kristallisering in de diepvries te voorkomen. Toch gebeurt het vaak dat de textuur en de smaak van de pasta achteruit gaan in de vriezer en wordt het aangeraden om alleen de pastasaus in te vriezen en niet de pasta zelf.

Pasta invriezen: hoe verpakken?

Als je pasta hebt bereid en nog restjes over hebt, dan is het mogelijk om deze restjes in te vriezen. Laat de pasta afkoelen tot kamertemperatuur en verdeel de pasta vervolgens in diepvriesbakjes in kleine eenpersoonsporties. Label de verpakking met diepvriesetiketten en plaats het gerecht bij een temperatuur van minstens -18 graden Celsius achter in de diepvries. Dit is de koudste plek van de vriezer, waardoor de pasta invriezen het snelst zal gaan.

Pasta in de vriezer: hoe lang houdbaar?

De houdbaarheid van pasta is natuurlijk sterk afhankelijk van de samenstelling van het soort pastaproduct. Als je de pasta met saus samen invriest, dan kunnen de ingrediënten van de saus ervoor zorgen dat de ingevroren portie een stuk minder lang houdbaar is.

De gemiddelde houdbaarheid van pasta in de vriezer ligt tussen de 1 tot 3 maanden. Hierbij geldt dat indien er pasta mét saus is ingevroren, de houdbaarheid 1 à 2 maanden is. Pasta zonder saus is tot 3 maanden houdbaar, maar na het ontdooien zal de pasta veelal wat slap en kleverig zijn. Heb je de pasta (nog net niet) al dente ingevroren? Dan kan de pasta nog best goed smaken na enkele weken tot maanden in de vriezer doorgebracht te hebben.

Pasta in koelkast bewaren

Als je van plan bent de kliekjes op korte termijn weer te eten, dan kun je de pasta ook prima in de koelkast bewaren. Zorg ervoor dat de pasta niet te lang buiten de koeling staat en plaats deze binnen 2 uur in de koelkast. Verpak de pasta in een luchtdicht bakje en plaats deze op een koele plek in de koelkast. Op deze manier kan pasta in koelkast bewaren nog maximaal 2 dagen.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.