Hoe lang eten bewaren in koelkast?

Hoe lang eten bewaren in koelkast?

Gekoelde producten die je in de supermarkt koopt, plaats je thuis in de koelkast of in de vriezer. Op alle voorverpakte etenswaren die in Nederland verkocht worden, staat een houdbaarheidsdatum. Bij losse groenten en fruit is dit echter niet het geval en ook bij producten mét een houdbaarheidsdatum hoeft de datum niet per se de datum te zijn waarop je het eten weg moet gooien. De houdbaarheid van eten bewaren in de koelkast is afhankelijk van het product en de wijze waarop het eten bewaard wordt.

De veiligste manier van eten bewaren in koelkast

Voor veel mensen is de houdbaarheidsdatum op de verpakking de leidraad om te bepalen of eten nog goed is. De houdbaarheid en betrouwbaarheid van levensmiddelen hangt echter af van meerdere factoren. Als gekoeld voedsel bijvoorbeeld te lang buiten de koeling is of als je het niet goed bewaart, is het onveilig om nog te eten. Zorg er dus altijd voor dat je direct na je bezoek aan de supermarkt naar huis gaat, zodat je het eten direct in de koelkast of vriezer kunt plaatsen. Bij warm weer is het raadzaam om een koeler of thermische tas voor koude en bevroren items te gebruiken.

Let verder op de temperatuur van je koelkast. Plaats eventueel een koelkastthermometer om in de gaten te houden of je koelkast koel genoeg is. In de koelkast is het belangrijk dat de meest bederfelijke producten, zoals vleeswaren, op de koudste plekken staan. De koudste plek in je koelkast is achterin, zo dicht mogelijk bij de koeling van je koelkast. Fruit van de fruitafdeling hoef je niet in de koelkast te bewaren, maar kan gewoon op kamertemperatuur geplaatst worden. Onthoud wel dat je fruit nooit in de zon legt om te rijpen, want dan kunnen bacteriën groeien. Het zorgt ervoor dat ze snel van onrijp in bedorven veranderen en dat is zonde!

Fruit en groenten bewaren in koelkast

Zoals reeds vermeld, hoef je fruit niet in de koelkast te bewaren als je het bij de (ongekoelde) fruitafdeling hebt gekocht of uit eigen moestuin hebt geplukt. Koop je echter voorgesneden vers fruit uit de koeling? Dan is het wél belangrijk om het fruit thuis zo snel mogelijk in de koelkast te bewaren. Op de verpakking van dit voorverpakte gekoelde fruit staat een houdbaarheidsdatum. Deze geldt zolang je de verpakking koel bewaart.

Ongesneden groenten bewaar je in de groentela van de koelkast. Deze bevindt zich onderin. Groenten blijven in de groentela van de koelkast gemiddeld twee tot tien dagen houdbaar. Dit is medeafhankelijk van de versheid van het gekochte product. Heb je voorverpakte gesneden groente gekocht? Dan heb je die hoogstwaarschijnlijk uit de koeling van de supermarkt of groenteboer gehaald, wat betekent dat de groente thuis ook direct in de koelkast moet. In principe kun je aanhouden dat je eten bewaren in koelkast enkele dagen kunt doen. Een handige vuistregel is: eet altijd eerst de verse groenten uit de koelkast op, voordat je bijvoorbeeld een dagje kookt met diepvriesproducten of blikgroenten. Zo eet je eerst de bederfelijke producten op en schakel je daarna over op de producten die een stuk langer houdbaar zijn.

Blikvoedsel en gedroogde producten bewaren in koelkast

Ingeblikte en gedroogde producten, kruiden en noten zullen niet bederven, zolang de verpakking gesloten blijft. Houd echter ook bij deze producten de houdbaarheidsdatum in de gaten. Voedsel uit blik is vaak jarenlang houdbaar, dus dat is heel fijn om op voorraad te hebben. Vaak wordt er echter vergeten hoe lang een blik al in de voorraadkast staat, dus check de houdbaarheid en zorg ervoor dat je blikvoedsel op tijd bereidt. Gooi blikken weg die lekken of niet goed gesloten lijken te zijn. Gebruik je niet direct de gehele inhoud van het blik? Dan kun je het restant van het eten uit blik in een bewaarbakje doen en in de koelkast bewaren. Eten bewaren in koelkast dat uit een blik komt, is gedurende ongeveer twee dagen mogelijk in de koelkast. Je kunt het restant dus nog prima gebruiken bij een ander gerecht.

Melk, kaas en yoghurt in koelkast bewaren

Bij levensmiddelen als melk, kaas en yoghurt is het raadzaam om de houdbaarheidsdatum in de gaten te houden. Deze datum is echter een 'ten minste goed tot'-datum, wat inhoudt dat het product ook na deze datum nog goed bruikbaar kan zijn. Dit is onder andere afhankelijk van het bewaren van het product: heb je het product na aankoop direct in de koelkast geplaatst? Ook neemt de houdbaarheid af zodra de verpakking geopend is. Na opening zijn melk en yoghurt vaak nog ongeveer vijf dagen houdbaar. Kaas is na opening langer houdbaar, maar houd goed in de gaten of er geen vocht ontstaat in de kaasverpakking. Dit kan namelijk schimmel en bederf veroorzaken. Je kunt kaas ook maximaal 6 maanden invriezen.

Eieren bewaren in de koelkast

Ongekookte eieren kunnen 3 tot 5 weken worden gekoeld. Als je eieren in de supermarkt koopt, staat er een houdbaarheidsdatum op de verpakking. Je kunt echter zelf eenvoudig controleren of een ei nog goed is: pak het ongekookte ei en laat het in een bakje, glas of pan gevuld met water glijden. Zinkt het ei naar de bodem? Dan is het ei nog houdbaar en prima te eten! Komt het ei bovendrijven? Dan is het ei niet meer goed en moet je het weggooien. Heb je eieren gekookt, maar gebruik je ze niet direct allemaal? Dan kun je een gekookt ei nog maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.

Vlees en kip in de koeling bewaren

Rauw gehakt en vers gevogelte kunnen 1 tot 2 dagen in de koelkast blijven, terwijl andere stukken vlees 3 tot 5 dagen houdbaar blijven. Op de verpakking staat hoe lang vlees en kip houdbaar zijn. Let echter op dat het bij deze producten ontzettend belangrijk is om deze koel te houden. Ruim na terugkomst van de supermarkt dus altijd eerst de gekoelde producten op, voordat je overige producten zoals brood en aardappelen opbergt. Vlees en kip zijn vatbaar voor bacteriegroei en dus voor sneller bederf dan andere producten. Gebruik je het vlees niet binnen enkele dagen? Kies dan voor vlees invriezen. Op deze manier blijft het langer houdbaar. Vlees ontdooien doe je bij voorkeur in de koelkast gedurende enkele uren. Eenmaal ontdooid vlees in je koelkast moet je binnen 24 uur bereiden en opeten.

Vis en zeevruchten in de koelkast

Vis moet binnen een of twee dagen na aankoop worden bereid. Voor vis en zeevruchten geldt hetzelfde als voor vlees en kip: ook vis is vatbaar voor bacteriën, dus houd de houdbaarheid goed in de gaten! Staat er geen houdbaarheidsdatum op de verpakking? Dat kan bijvoorbeeld als je de vis bij de visboer hebt gehaald. Houd dan maximaal 2 dagen aan als bewaartermijn in de koelkast. Bekijk de vis goed voordat je deze bereidt of opeet. Zijn de kleur, geur en/of textuur veranderd? Eet de vis dan niet meer op. Je kunt ook kiezen voor vis invriezen gedurende 3 tot 6 maanden, afhankelijk van de soort vis. Vette vis zoals zalm heeft een kortere levensduur in de vriezer dan magere vis zoals kabeljauw.

Brood bewaren in koelkast

Brood hoef je niet in de koelkast te bewaren, maar kan op een droge, donkere plek bewaard worden. Gebruik je het brood niet binnen enkele dagen? Dan kun je kiezen voor brood invriezen. Zo verleng je de houdbaarheid van het brood aanzienlijk en blijft het veel langer vers. Brood in de koelkast bewaren is een mogelijkheid, maar dit is niet heel gebruikelijk. Het blijft iets langer vers dan wanneer je brood bewaart op kamertemperatuur. Wel moet je in de koelkast in de gaten houden of er geen vochtvorming ontstaat in de verpakking van het brood. Vocht in de verpakking kan schimmel en bederf veroorzaken en zorgt ervoor dat het brood slap wordt.

Restjes eten bewaren in koelkast

Heb je restjes over van een maaltijd? Deze kun je uitstekend bewaren in de koelkast of in de vriezer, afhankelijk van wanneer je de restjes alsnog wilt opeten. Restjes in de koelkast bewaren kan maximaal 2 dagen. De houdbaarheid van de restjes in de koelkast is uiteraard ook grotendeels afhankelijk van de versheid van de ingrediënten. Waren alle ingrediënten nog heel vers? Dan kan een restje langer bewaard worden in de koelkast dan wanneer de ingrediënten al een aantal dagen in de koelkast lagen voordat ze bereid werden. Als je niet weet wanneer je de restjes wilt gebruiken, is het invriezen van restjes de beste keuze. Zo blijven restjes zeker nog een maand goed.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.