Zalm invriezen

Zalm invriezen

Zalm invriezen is makkelijk en handig, want je kunt de zalm zo nog maximaal 3 maanden bewaren. Dit geldt voor rauwe zalm, bereide zalm en gerookte zalm die goed verpakt is en op tijd in de vriezer is geplaatst.

Zalm invriezen: een veelzijdige vis

Er gaat bijna niks boven een heerlijk stuk zalm. Er zijn tal van manieren om zalm te bereiden, waardoor het een veelzijdige vissoort is. Je kunt alle kanten op met zalm, waardoor het zomaar kan gebeuren dat je een stuk extra hebt gekocht of overhoudt. Weggooien is natuurlijk zonde, maar hoe kun je de overgebleven zalm dan het beste bewaren? Zalm invriezen is een goede mogelijkheid.

Zalm kan op een groot aantal manieren worden gemaakt. Zo kun je zalm bijvoorbeeld bakken in de pan, grillen op de BBQ, stomen, roken of in de oven bereiden. Deze heerlijke vette vis is te combineren met tal van gerechten zoals pasta, couscous, noedels, gebakken aardappeltjes of een salade. Ook is zalm lekker op een sandwich als lunch of op een toastje voor een snack of een lekker hapje.

Zalm invriezen: wanneer de vriezer in?

Zorg ervoor dat je, zeker bij het gebruik van verse zalm, de vis zo snel mogelijk invriest. Dit zorgt er namelijk voor dat de zalm zo vers mogelijk de vriezer in gaat. Bij zalm invriezen is het belangrijk dat je dit op een juiste manier doet om de beste kwaliteit te behouden.

Zalm invriezen: hoe verpakken?

Voor verse zalm geldt dat je deze het beste kunt inwikkelen in vershoudfolie en deze vervolgens in diepvrieszakken legt. Een andere, nog betere optie, is om de vis vacuüm te verpakken.

Bij gerookte zalm invriezen is het verstandig deze van tevoren in te smeren met olie; dit werkt namelijk tegen uitdroging. Gebruik vervolgens diepvriesetiketten om de verpakking te voorzien van een datum en de vissoort. Leg de zalm achter in de vriezer die op -18 graden Celsius staat. Achter in de vriezer is de koudste plek, waardoor het proces van invriezen wordt versneld.

Zalm in vriezer: hoe lang houdbaar?

Door de vis goed te verpakken, kan de houdbaarheid in de vriezer het beste gegarandeerd worden en wordt bederf tegengegaan. Zalm invriezen kan enkel als de TGT (= te gebruiken tot) datum nog geldig is. Zorg er tevens voor dat de zalm luchtdicht wordt bewaard in een afgesloten diepvriesbakje of in een goed gesloten diepvrieszak. Zowel rauwe zalm, bereide zalm als gerookte zalm is vervolgens maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Zalm in koelkast bewaren

Als je overgebleven of extra zalm binnen enkele dagen wilt eten, dan is het niet nodig om deze in te vriezen. Je kunt prima zalm in koelkast bewaren. Natuurlijk is de houdbaarheid dan wel een stuk korter. Je kunt de zalm dan slechts 2 dagen bewaren. Let erop dat de zalm niet langer dan 2 uur uit de koelkast blijft staan en zet de zalm vervolgens goed afgesloten in de koelkast.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.