Verse kruiden invriezen is iets waar je niet direct aan denkt, maar wat wel uitstekend kan. Zo kun je onder andere het kruid basilicum invriezen. De verse smaak van basilicum bewaar je eenvoudig in de vriezer tot het moment waarop je basilicum nodig hebt in een gerecht.

Basilicum invriezen: hoe doe je dat?

Basilicum invriezen kan op verschillende manieren. Het invriezen van basilicum begint altijd met het afspoelen van de kruiden.

De snelste manier van invriezen is om de verse blaadjes basilicum vervolgens in een zakje of bakje in de vriezer te stoppen.

Het is echter beter voor het behoud van de smaak om basilicum invriezen vooraf te laten gaan door blancheren. Dompel de basilicum blaadjes kort onder in kokend heet water. Dit hoeft slechts gedurende zo’n 15 seconden. Daarna vries je de basilicum blaadjes in.

Basilicum bewaren in vriezer

Basilicum bewaren in vriezer kan in een diepvrieszakje of in een bewaarbakje dat geschikt is voor de vriezer. Bedenk van tevoren of je het basilicum in de toekomst in makkelijke porties uit de vriezer wilt kunnen halen of dat het in één keer ontdooit zal worden.

Porties basilicum invriezen doe je door de basilicumblaadjes in een zakje te stoppen. Als je basilicum nodig hebt, kun je telkens een beetje basilicum uit het zakje halen door een portie los te trekken van de rest van het basilicum in het zakje.

Een andere methode om eenvoudig porties basilicum te creëren is door het gebruik van een vorm voor ijsblokjes. Op de plek van elk ijsblokje doe je een hoeveelheid basilicum met wat koud water eroverheen. Zo vriest het basilicum mooi in als één portie en kun je een ‘ijsblokje’ basilicum uit de vorm drukken als je basilicum nodig hebt. Als je basilicum in een gerecht gebruikt, bijvoorbeeld door pastasaus, dan is het vaak niet erg dat er ook wat water mee ontdooit (het water dat je over het basilicum hebt gegoten in de ijsblokjesvorm).

Basilicum invriezen: hoe lang houdbaar?

Als je verse basilicum invriest, blijft het basilicum ongeveer twee maanden houdbaar. Zo kun je dus gedurende lange tijd genieten van het basilicum door steeds een portie uit de vriezer te halen als je het basilicum in een gerecht wilt gebruiken.