Basilicum invriezen kan door de verse blaadjes even kort te blancheren. Zo blijft de smaak van basilicum het best behouden. Daarna kan de basilicum in een diepvriesbakje of in een ijsblokjesvorm de vriezer in.

Basilicum invriezen: hoe doe je dat?

Verse kruiden invriezen is iets waar je niet direct aan denkt, maar wat wel uitstekend kan. Zo kun je onder andere het kruid basilicum invriezen. De verse smaak van basilicum bewaar je eenvoudig in de vriezer tot het moment waarop je basilicum nodig hebt in een gerecht.

Basilicum invriezen kan op verschillende manieren. Het invriezen van basilicum begint altijd met het afspoelen van de kruiden. De snelste manier van invriezen is om de verse blaadjes basilicum vervolgens in een zakje of bakje in de vriezer te stoppen.

Het is echter beter voor het behoud van de smaak om het invriezen vooraf te laten gaan door blancheren. Dompel de basilicum blaadjes kort onder in kokend heet water. Dit hoeft slechts gedurende zo’n 15 seconden. Daarna vries je de basilicumblaadjes in.

Basilicum bewaren in vriezer

Basilicum bewaren in vriezer kan in een diepvrieszakje of in een bewaarbakje dat geschikt is voor de vriezer. Plaats een etiket op de verpakking, zodat je later eenvoudig kunt zien wat erin zit. Bedenk van tevoren of je het basilicum in de toekomst in makkelijke porties uit de vriezer wilt kunnen halen of dat het in één keer ontdooit zal worden.

Porties basilicum invriezen doe je door de basilicumblaadjes in een zakje te stoppen. Als je basilicum nodig hebt, kun je telkens een beetje basilicum uit het zakje halen door een portie los te trekken van de rest van het basilicum in het zakje.

Een andere methode om eenvoudig porties basilicum te creëren is door het gebruik van een vorm voor ijsblokjes. Op de plek van elk ijsblokje doe je een hoeveelheid basilicum met wat koud water eroverheen. Zo vriest het basilicum mooi in als één portie en kun je een ‘ijsblokje’ basilicum uit de vorm drukken als je basilicum nodig hebt. Als je basilicum in een gerecht gebruikt, bijvoorbeeld door pastasaus, dan is het vaak niet erg dat er ook wat water mee ontdooit (het water dat je over het basilicum hebt gegoten in de ijsblokjesvorm).

Basilicum invriezen: hoe lang houdbaar?

Als je verse basilicum invriest, blijft het basilicum ongeveer 2 maanden houdbaar. Zo kun je dus gedurende lange tijd genieten van het basilicum door steeds een portie uit de vriezer te halen als je het basilicum in een gerecht wilt gebruiken.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.