Appeltaart invriezen

Appeltaart invriezen

Appeltaart invriezen kan het beste door de appeltaart in stukken te snijden en deze in te vriezen. Als de appeltaart goed luchtdicht verpakt is, kun je de taart maximaal 2 maanden in de vriezer bewaren. Dit geldt zowel voor kant-en-klaar gekochte appeltaart als voor zelfgebakken appeltaart.

Appeltaart invriezen: kant-en-klaar of zelfgebakken taart

Appeltaart is een taartsoort die vooral uit deeg met appels bestaat. Ook zijn er vaak extra toevoegingen, zoals rozijnen en krenten, in te vinden. Het is een van de meest populaire soorten gebak in Nederland. Je kunt in veel supermarkten kant-en-klare appeltaart kopen, maar het is uiteraard ook mogelijk om de appeltaart zelf te bakken. Er is immers weinig lekkerder dan de geur van versgebakken appeltaart!

Het kan gebeuren dat er wat appeltaart overblijft. Het restant van de appeltaart invriezen is dan een goede optie. Zo kun je de appeltaart langer bewaren en kun je de taart op een later moment alsnog serveren.

Appeltaart invriezen: wanneer de vriezer in?

Als je de appeltaart zelf hebt gebakken, is het nodig om deze eerst af te laten koelen tot kamertemperatuur. Dit voorkomt namelijk ijsvorming in de vriezer, waardoor de smaak en textuur beter behouden blijven. Snijd de afgekoelde appeltaart vervolgens in stukken. Zo is het makkelijker om de appeltaart in te vriezen. Ook kun je op deze manier eenvoudig een of enkele stukken ontdooien in plaats van meteen de hele appeltaart.

Appeltaart invriezen: hoe verpakken?

Wikkel de stukken appeltaart eventueel in vershoudfolie en plaats de appeltaartstukken vervolgens in luchtdichte diepvriesbakjes. Label de verpakking met diepvriesetiketten en zet hier de datum en de productnaam op om goed bij te houden wat er in de vriezer zit. Stop de appeltaart vervolgens achter in de vriezer bij een temperatuur van -18 graden Celsius, zodat deze snel kan invriezen.

Het is tevens mogelijk om te kiezen voor de appeltaart invriezen in zijn geheel. Bijvoorbeeld in het bakblik dat je vervolgens goed luchtdicht afdekt met een deksel of aluminiumfolie. Het is echter het beste om appeltaart in stukken in te vriezen. Zo wordt het invriesproces versneld, wat de versheid en houdbaarheid van de appeltaart bevordert.

Appeltaart in vriezer: hoe lang houdbaar?

Als je de appeltaart goed luchtdicht hebt verpakt, kun je deze in de vriezer ongeveer 2 maanden bewaren. Dit advies geldt alleen als het appeltaart invriezen op de juiste manier is gedaan en de appeltaart structureel op een temperatuur van -18 graden Celsius of lager wordt bewaard.

Als je de appeltaart daarna weer wilt eten, is het verstandig om deze in de koelkast te laten ontdooien. Verwarm de appeltaart vervolgens in een voorverwarmde oven. Let er wel op dat het invriezen de textuur en de smaak van de appeltaart kunnen beïnvloeden.

Appeltaart in koelkast bewaren

Als je de appeltaart binnen enkele dagen gaat eten, dan kun je deze ook prima in de koelkast bewaren. Vaak kun je de appeltaart in koelkast bewaren gedurende maximaal 3 dagen. Als je een verse appeltaart in de supermarkt hebt gekocht, dan dien je de THT (tenminste houdbaar tot) datum goed in de gaten te houden. Consumeer de appeltaart niet meer na deze datum.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.