Kaassaus invriezen is mogelijk met verschillende soorten kaas. Aangezien de kaassaus met melk wordt gemaakt, zal de saus bij het invriezen gaan schiften. Door de kaassaus na het ontdooien weer goed door te roeren, is de saus weer prima te gebruiken.

Kaassaus invriezen: verschillende soorten kaassaus

Kaassaus is een saus die lijkt op bechamelsaus. In de saus wordt kaas gesmolten. Dit kunnen verschillende soorten kaas zijn zoals geraspte belegen kaas, Roquefort of Gorgonzola. Kaassaus wordt gemaakt door eerst een deel boter te smelten en hierin een deel bloem te mengen waardoor er een roux wordt gevormd. Vervolgens worden er tien delen melk toegevoegd. Als de saus eenmaal kookt, wordt de kaas toegevoegd. Deze smelt in de saus, waarna de kaassaus klaar is.

Kaassaus kan vervolgens bij tal van gerechten worden gebruikt en is heerlijk bij verschillende soorten groenten en vlees. Als je kaassaus over hebt, dan is het mogelijk om te kiezen voor kaassaus invriezen.

Kaassaus invriezen: wanneer de vriezer in?

Bij het invriezen van kaassaus is het – net als bij andere producten die je wilt invriezen – van groot belang om de kaassaus goed af te laten koelen voordat je deze in de vriezer plaatst. Laat de kaassaus rustig op kamertemperatuur afkoelen. Hierdoor kun je ijsvorming voorkomen en dit werkt tegen condens en kristallisering in de vriezer.

Kaassaus invriezen: hoe verpakken?

Verdeel de afgekoelde kaassaus over luchtdichte diepvriesbakjes of diepvrieszakjes. Vul de verpakking maximaal voor twee derde, want de kaassaus zal nog wat uitzetten als hij bevroren is. Label de verpakking met diepvriesetiketten met de datum en de producten. Plaats de kaassaus vervolgens achter in de vriezer op -18 graden Celsius of lager.

Tijdens het invriezen zal de kaassaus schiften. Dit komt doordat het een zuivelproduct is, waardoor het vet zich zal scheiden van de rest van het product. Hierdoor zal de kleur en de consistentie veranderen. Dit is echter een normaal proces en de consistentie kan gewoon worden hersteld nadat deze weer ontdooid is. Zorg ervoor dat je de saus zowel voor het kaassaus invriezen als na het ontdooien van de saus goed roert. Zo vermengen de ingrediënten zich weer en zal de kaassaus bij het verwarmen zijn textuur weer terugkrijgen.

Kaassaus in vriezer: hoe lang houdbaar?

De houdbaarheid van ingevroren kaassaus kan het beste worden gegarandeerd als deze vers gemaakt is. Als bovenstaande stappen goed zijn gevolgd, dan kun je kaassaus ongeveer 2 à 3 maanden bewaren in de vriezer. De houdbaarheid van kaassaus invriezen is sterk afhankelijk van de manier van invriezen en de temperatuur van de vriezer. Deze dient constant op -18 graden Celsius te staan om de houdbaarheid van de kaassaus zo goed mogelijk te houden.

Kaassaus in koelkast bewaren

Als je binnenkort een etentje hebt en alvast wat gerechten wilt voorbereiden, dan is kaassaus een prima onderdeel om al eerder te maken. Je kunt de saus een of enkele dagen van tevoren bereiden en de kaassaus in koelkast bewaren.

Laat de saus op kamertemperatuur afkoelen en plaats deze vervolgens goed afgedekt in de koelkast. Op deze manier is de kaassaus maximaal 3 tot 5 dagen nog te bewaren in de koelkast. De houdbaarheid is mede afhankelijk van de versheid van de melk die gebruikt is om de kaassaus te bereiden. Warm de saus al roerend rustig op zodra je hem nodig hebt.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.