Tomatensaus invriezen doe je door de saus iets wateriger te maken en vervolgens in te vriezen. Zo zal de ontdooide tomatensaus een goede textuur hebben. Als er verse ingrediënten zijn gebruikt, is de saus ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Tomatensaus invriezen: lekker bij pasta of op pizza

Tomatensaus is een erg populaire soort saus, die veelal wordt gegeten met pasta. Het is vaak de basis voor een Italiaanse pastasaus en komt daardoor regelmatig van pas. Zo kun je de tomatensaus gebruiken om een heerlijke bolognesesaus van te maken of kun je de tomatensaus gebruiken voor op een pizzabodem.

Tomatensaus is gemakkelijk zelf te bereiden en er zijn maar een aantal basisingrediënten voor nodig. Met verse tomaten, Italiaanse kruiden, olijfolie, een ui en knoflook heb je binnen de kortste keren een heerlijke tomatensaus gemaakt. Daarnaast kun je nog tal van andere producten toevoegen om er een eigen twist aan te geven. Doordat tomatensaus zo veelzijdig is, is het handig om tomatensaus in grote hoeveelheden te maken en vervolgens te kiezen voor tomatensaus vriezen. Zo kun je altijd een bakje tomatensaus uit de vriezer halen om te gebruiken voor een pasta- of pizzagerecht.

Tomatensaus invriezen: wanneer de vriezer in?

Als je tomatensaus wilt invriezen, kun je dit op een vrij eenvoudige wijze doen. Zorg ervoor dat de saus vers gemaakt is en laat deze tot kamertemperatuur afkoelen. Zo gaat de tomatensaus niet te warm de vriezer in en blijft de temperatuur in de vriezer goed koud.

Tomatensaus invriezen: hoe verpakken?

Verdeel de tomatensaus in diepvriesbakjes en zorg dat deze goed zijn afgesloten. Als iemand in je huishouden regelmatig alleen eet, door snel wat eten op te warmen, dan is het verstandig om de saus in eenpersoonsporties te verdelen. Zo kun je gemakkelijk een bakje uit de vriezer kunt halen als je tomatensaus nodig hebt. Eet je altijd met meerdere personen? Dan is het niet nodig om eenpersoonsporties te maken en kun je de saus in grotere hoeveelheden invriezen.

Net zoals bij andere sauzen en vloeistoffen die de vriezer in gaan, geldt ook voor tomatensaus dat de saus nog iets zal uitzetten tijdens het invriezen. Vul de diepvriesbakjes dan ook niet tot aan de rand, maar laat wat ruimte over. Zo heeft de saus de mogelijkheid om iets uit te zetten, zonder dat je diepvriesbakje kapot barst.

Een goede tip is om diepvriesstickers op de bakjes te plakken met de datum en het gerecht, zodat je precies weet wanneer je de tomatensaus hebt ingevroren. Plaats daarna het bakje achter in de vriezer bij een temperatuur van -18 graden Celsius.

Bij tomatensaus invriezen kan de saus uitdrogen. Het is daarom slim om de saus voor het invriezen iets wateriger te maken, door heel eenvoudig wat water aan de saus toe te voegen. Zo heeft de tomatensaus weer een perfecte textuur als je de tomatensaus ontdooit.

Tomatensaus in vriezer: hoe lang houdbaar?

Heb je de tomatensaus met verse ingrediënten gemaakt en na het afkoelen direct in de vriezer geplaatst? Dan is de tomatensaus ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer. Je kunt er dus nog tijden van genieten! Als je de saus wilt gebruiken, kun je deze het beste in de koelkast laten ontdooien. Roer de saus vervolgens goed door tijdens het verwarmen, zodat de tomatensaus weer een goede textuur krijgt.

Tomatensaus in koelkast bewaren

Als je de saus binnen enkele dagen weer wilt gebruiken, dan kun je prima tomatensaus in koelkast bewaren. Zorg ervoor dat je de saus laat afkoelen en deze daarna direct in de koelkast plaatst. De tomatensaus is dan nog ongeveer 2 à 3 dagen houdbaar in de koelkast. Dit is ook afhankelijk van de versheid van de ingrediënten die je hebt gebruikt. Als je allemaal verse groenten hebt gebruikt, kun je de saus nog 3 dagen eten.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.