Roomsaus invriezen is mogelijk gedurende ongeveer 3 maanden. Roomsaus schift vaak tijdens het invriezen. Door de saus na ontdooien goed door te roeren, is de roomsaus echter weer prima bruikbaar bij een groot aantal gerechten!

Roomsaus invriezen: heerlijke, veelzijdige saus

Roomsaus is een algemene saus die bij tal van gerechten past. Daardoor kun je vaak een grote hoeveelheid maken en deze vervolgens bewaren voor verschillende gerechten. Het restant roomsaus invriezen gaat eenvoudig. Zo heb je altijd een heerlijke saus in huis om je gerecht net wat specialer te maken.

Roomsaus kun je bijvoorbeeld maken van kruidenkaas of je gebruikt een naturel soort roomkaas. Er kunnen verschillende soorten kruiden aan de roomsaus worden toegevoegd om de saus extra op smaak te brengen. De roomsaus is heerlijk bij pastagerechten maar kan ook perfect worden gecombineerd met groenten en een stukje vlees of vis.

Het kan gebeuren dat je bij een recept een te grote hoeveelheid roomsaus hebt gemaakt. Het is zonde om dit restant weg te gooien. De roomsaus is enkele dagen houdbaar in de koelkast, maar als je deze voor langere tijd wilt bewaren is invriezen een veel verstandigere optie.

Roomsaus invriezen: wanneer de vriezer in?

Bij roomsaus invriezen is het van groot belang om deze goed af te laten koelen. Door de roomsaus rustig tot kamertemperatuur af te koelen voorkom je ijsvorming. Dit werkt verder door tegen condens en kristallisering in de vriezer. Het is nooit verstandig om warme producten in de vriezer te plaatsen, aangezien dit de temperatuur van de vriezer kan aanpassen.

Roomsaus invriezen: hoe verpakken?

Nadat de roomsaus is afgekoeld, verdeel je de saus over luchtdichte diepvriesbakjes. Je kunt eventueel ook voor diepvrieszakjes kiezen. Vul de verpakking die de vriezer i gaat voor maximaal twee derde. De roomsaus zal namelijk nog uitzetten tijdens het invriezen en je wilt niet dat de zakjes of bakjes kapot barsten. Label de verpakking met diepvriesetiketten met de datum en de inhoud. Plaats de roomsaus vervolgens achter in de vriezer op -18 graden Celsius of lager.

Roomsaus in vriezer: hoe lang houdbaar?

Roomsaus invriezen is goed mogelijk zolang de saus niet te lang op kamertemperatuur is geweest en daarna snel in de vriezer is geplaatst. In de vriezer kun je de roomsaus ongeveer 3 maanden bewaren. De houdbaarheid is echter afhankelijk van de manier van invriezen (hoe snel is de roomsaus de vriezer in gegaan?) en de versheid van de gebruikte ingrediënten van de saus.

Roomsaus zal – net zoals bijvoorbeeld kaassaus – waarschijnlijk schiften tijdens het proces van invriezen. Dit komt doordat het een zuivelproduct is, waardoor het vet zich zal scheiden van de rest. Hierdoor zal onder andere de kleur en de consistentie veranderen. Dit is echter een normaal proces en de consistentie kan gewoon worden hersteld. Zorg ervoor dat je de saus van tevoren goed doorroert en na het ontdooien wederom goed mengt.

Roomsaus in koelkast bewaren

Als je een restje roomsaus overhebt en deze de volgende dag weer wilt gebruiken, dan kun je de saus prima in de koelkast bewaren. In de koelkast zal de roomsaus maximaal 2 à 3 dagen goed blijven. De houdbaarheid van roomsaus in koelkast bewaren is net als bij roomsaus in vriezer bewaren sterk afhankelijk van de versheid van de gebruikte ingrediënten.

Zorg ervoor dat je de verpakking goed afsluit en dat je de saus nooit te lang buiten de koelkast laat staan. Let altijd op de geur, kleur en textuur van de saus. Mochten er veranderingen zijn opgetreden, consumeer de roomsaus dan niet meer.

Handige glazen diepvriesbakjes

Kies bij voorkeur voor glazen diepvriesbakjes bij eten invriezen. Glas is de meest hygiënische optie om eten in de diepvries te bewaren. Met glazen bakjes heb je geen last van verkleuring door bijvoorbeeld rode pastasaus of inbranden van etensresten bij het opwarmen in de magnetron. Glazen diepvriesbakjes zijn vaak net iets duurder dan plastic bakjes, maar de glazen variant gaat veel langer mee.